Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ από το λαό

Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ από το λαό

Την αντίρρησή της απέναντι στην απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκδήλωσε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η τάση των «53+» στον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας δημόσια τη διαφωνία της  μέσω της ιστοσελίδας commonality.gr.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιουνίου τα στελέχη της τάσης εξέφραζαν τη διαφωνία τους συνολικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σημειώνοντας ότι «άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι, ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις». Και κατέληγαν ότι «ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών».

Αναφερόμενοι στην εκλογή ΠτΔ από τον λαό, σημείωναν ότι «είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του, από τον λαό», στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι η πρόταση «πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα διά των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης».

Χτες, και ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα το θέμα δε συζητήθηκε, οι «53+» επανήλθαν, και με νέο κείμενό τους το οποίο «ανέβηκε» την Κυριακή στο commonality.gr χαρακτηρίζουν «λαϊκισμό» τη φράση «να εκλέγεται άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή το θέλει ο λαός».

Αφενός διότι όπως σημειώνουν «τι νόημα έχει η φασαρία της απευθείας εκλογής ενός τελετάρχη» αφετέρου αν του δοθούν «αυξημένες αρμοδιότητες, τότε ο λαός ψηφίζει κάποιον, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι ανεξέλεγκτος στην άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων, δηλαδή ο λαός την έχει πατήσει».

Την ίδια ώρα, κομματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπονταν και στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παραδέχονται ότι το θέμα δε συζητήθηκε στα κομματικά όργανα, αλλά όπως λένε «αυτό θα γίνει άμεσα και συγκεκριμένα στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εντός του Ιουλίου».

 

 Σχόλια