Δικαστήριο δικαίωσε τον Νορβηγό μακελάρη!

Δικαστήριο δικαίωσε τον Νορβηγό μακελάρη!

Δικαστήριο στη Νορβηγία απεφάνθη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του Αντερς Μπρέιβικ παραβιάστηκαν στη φυλακή, όπου εκτίει την ποινή του μετά την καταδίκη του για τρομοκρατία και μαζική δολοφονία.

Το δικαστήριο στο Όσλο αποφάσισε ότι οι συνθήκες στη φυλακή παραβιάζουν άρθρο της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική αντιμετώπιση. «Η απαγόρευση αυτή αποτελεί θεμελιώδη αξία μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Ισχύει και για την αντιμετώπιση που έχουν τρομοκράτες και δολοφόνοι», είπε η δικαστής

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπρέιβικ εκτίει τη μέγιστη ποινή των 21 ετών φυλάκισης, η οποία μπορεί να παραταθεί αν κριθεί ότι παραμένει επικίνδυνος, για το θάνατο οχτώ ανθρώπων από έκρηξη βόμβας έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Οσλο και τη δολοφονία 69 ακόμη στο μακελειό που προκάλεσε σε κατασκήνωση το 2011.

Σε αναφορά που δημοσιοποιήθηκε το Νοέμβριο, σημειωνόταν ότι η κράτηση του Μπρέιβικ σε απομόνωση κινδύνευε να μετατραπεί σε απάνθρωπη αντιμετώπιση. Εν συνεχεία, πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο, ενάντια στην πολιτεία, καταγγέλλοντας ότι είναι θύμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι η κυβέρνηση παραβίαζε το δικαίωμά του για το σεβασμό στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Το δικαστήριο απέρριψε τους τελευταίους δύο ισχυρισμούς.

 Σχόλια