Δημοσκόπηση Κάπα Research: «Mαχαιριά 4,4 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ –  Μπροστά η ΝΔ

Δημοσκόπηση Κάπα Research: «Mαχαιριά 4,4 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μπροστά η ΝΔ

Μια Ελλάδα διχασμένη στα καθοριστικά προτάγματα για το μέλλον της, παρουσιάζει έρευνα της Κάπα Research.

AdTech AdΗ πίστη στο ευρώ υποχωρεί σημαντικά, το 85,6% των πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να ορθοποδήσει με κύρια ευθύνη των κυβερνήσεων.Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 57,2% έναντι 27,6% του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ποσοστά αυτά, με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου που φτάνει στο 32%, διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,7%, Χρυσή Αυγή 8%, ΚΚΕ 7,2%, Το Ποτάμι 2,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,7%, Ένωση Κεντρώων 3,8% και Εθνική Ενότητα 2,4%.

Η κοινή γνώμη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, βαθμολογεί κάτω από τη βάση όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, με την πιο θετική αξιολόγηση να καταγράφεται στην κυβέρνηση Παπαδήμου ενώ ως χειρότερη θεωρείται από το 87,5% των πολιτών η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Επιπλέον, η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η ρήξη με τους δανειστές και η προκήρυξη δημοψηφίσματος στο οποίο το 54,8% δηλώνει ότι θα ψήφιζε «δεν εγκρίνω τα μέτρα», θα δώσει διέξοδο στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί, αλλά αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να επενδύσει πολιτικά στη δυσπιστία για το ευρώ και δώσει τη μάχη της δραχμής θα βρει πρόσφορο έδαφος αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα διασωθεί.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 21,4% έναντι 18,4% επιβαβαιώνοντας την απώλεια πολιτικού κεφαλαίου για την κυβέρνηση.

Μια εύθραυστη ανατροπή σημειώνεται στο τρίτο κόμμα όπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις Πολιτών) αφήνει πίσω της τη Χρυσή Αυγή με 6% έναντι 5,4%, έχοντας αυξήσει το ποσοστό της κατά 2 μονάδες μέσα σε τέσσερις μήνες.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ έχει ποσοστό 4,9%, το ποτάμι 1,8%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,5%, η Ενωση Κεντρώων 2,6% και το νέο κόμμα Εθνική Ενότητα 1,6%.

Τα ποσοστά αυτά με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου η οποία φθάνει στο 32%, διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 31,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,7%, Χρυσή Αυγή 8% ΚΚΕ 7,2%, Ποταμι 2,7%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,7%, Ενωση Κεντρώων 3,8% Εθνική Ενότητα 2,4%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με διαφορά 57,2% έναντι 27,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού έχει πέσει πέντε μονάδες από τον Ιανουάριο και βρίσκεται στο 29,7% από το 34,8%. Το παράδοξο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε τρεις μονάδες από 33,2% τον Ιανουάριο τώρα βρίσκεται στο 30%.

 

 Σχόλια