ΔΝΤ: Η ελληνική κρίση μπορεί ακόμα να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία

ΔΝΤ: Η ελληνική κρίση μπορεί ακόμα να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία

Για το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε νέα έκθεσή του την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν πηγή κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ειδικότερα, το Ταμείο στη σχετική έκθεση σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει έκθετη στις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα, καθώς, αν και οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι πιο ισορροπημένοι, το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης παραμένει «ενεργό».

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης θα απενεργοποιηθεί», επισημαίνει το Ταμείο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε γενικές γραμμές παρατηρείται ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης, παρά την παραμονή ορισμένων εμποδίων.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι για τους παραπάνω λόγους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εφαρμόσει μέχρι τέλους το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης – το οποίο εκτιμάται ότι ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2016 -, ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος της ΕΚΤ, προκειμένου να εξαλειφθούν όλοι οι σχετικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί στο 1,5% το 2015 και στο 1,7% το 2016. Παράλληλα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει κοντά στο μηδέν για φέτος, ενώ από το 2016 αναμένεται σημαντική αύξηση στο 1,1%.Σχόλια