ΔΝΤ: «Βαρύτερο τίμημα θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα»

ΔΝΤ: «Βαρύτερο τίμημα θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα»

Βαρύ θα είναι το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει στην έκθεσή του για Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook, WEO), η οποία παρουσιάσθηκε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, μικρή υποχώρηση της ανάπτυξης για εφέτος.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 3,3% έναντι 3,5% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Ωστόσο, για το 2016 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8%.

Για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι το δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά και τη φύση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά στις βραχυχρόνιες διάρκειες.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι ο αντίκτυπος από την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδας ήταν περιορισμένος. «Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά υποτονικές, με κάποια μέτρια αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Για τη ζώνη του ευρώ το Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο, εν μέσω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης και του πληθωρισμού. «Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αλλά στην Ελλάδα τα εν εξελίξει γεγονότα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα πολύ βαρύτερο τίμημα (heavier toll) για την οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες» αναφέρει το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση που είχε συντάξει τον Απρίλιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσδιόριζε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα για εφέτος στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στη νέα έκθεσή του δεν αναφέρει σε ποιο βαθμό έχει αναθεωρήσει τον σχετικό στόχο.

Η έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε σημαντική «μόλυνση» όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων. «Η έγκαιρη λήψη μέτρων θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν επρόκειτο να ενσκήψουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εντούτοις, το Ταμείο διαβλέπει ότι κίνδυνοι για την επανεμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν υπαρκτοί.Σχόλια