Δοκιμαστική πτήση εκτελούσε το ολοκαίνουργιο Airbus που συνετρίβη στη Σεβίλη

Δοκιμαστική πτήση εκτελούσε το ολοκαίνουργιο Airbus που συνετρίβη στη Σεβίλη

Ένα στρατιωτικό Airbus Α400Μ το οποίο ακόμη βρισκόταν σε φάση δοκιμών συνετρίβη στη Σεβίλλη κατά τη στιγμή της απογείωσης δοκιμαστικής πτήσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισπανικής Κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για το συμβάν.

«Συμμεριζόμαστε την οδύνη των συγγενών και εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας» είπε χαρακτηριστικά, διακόπτοντας ταυτόχρονα μια συνάντηση την οποία είχε εκείνη τη στγμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αεροσκάφος δεν είχε παραδοθεί ακόμη στην και δεν είχε παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας από την οποία είχε παραγγελθεί και η κυριότητά του ήταν στον ευρωπαίο κατασκευαστή.

1431171240_636813_1431172814_noticia_normalΤο Airbus συνετρίβη ένα περίπου μίλι βόρεια του αεροδρομίου του San Pablo της Σεβίλης, όπως αναφέρθηκε από τις Αρχές της Ανδαλουσίας, ενώ, πλήθος διασωστών και τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται ήδη στο σημείο για τη διερεύνηση των αιτίων που μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστες.

Παρά το γεγονός πως το δυστύχημα συνέβη έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου, η λειτουργία του έχει σταματήσει καθώς, όλα τα μέσα διάσωσης που απαιτούνται, έχουν σπεύσει στο σημείο της νέας αεροπορικής τραγωδίας.

EC-402_-_A400M_-_Airbus_industrie_-_TLS_-_En_finale_sur_32L_-_04550-2

Η βιομηχανική παραγωγή της σειρά των στρατιωτικών Α400Μ τα οποία είναι τα μεγαλύτερα ελικοφόρα του κόσμου, ξεκίνησε το 2011 ενώ μετά το 2003, επτά χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο), συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αγορά 180 συνολικά αεροσκαφών, με αρχικό κόστος ανά μονάδα τα 20 εκατ. ευρώ το οποίο όμως έφτασε τελικά τα 31 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα η Ισπανία έχει δεσμευτεί για την αγορά 27 τέτοιων μοντέλων, ενώ η πρώτη παράδοση είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2016. Με τα A400M η ισπανική πολεμική αεροπορία έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα  γνωστά Hercules C-130 τα οποία διαθέτει από το 1973.Σχόλια