Δραγασάκης: Ανεύθυνη η στάση του ΔΝΤ – Αντικειμενική σύνδεση του προσφυγικού με τη την αξιολόγηση

Δραγασάκης: Ανεύθυνη η στάση του ΔΝΤ – Αντικειμενική σύνδεση του προσφυγικού με τη την αξιολόγηση

Βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατηγορώντας το για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αναλυτικότερα, μιλώντας από το βήμα του 1ου Οικονομικού Forum των Δελφών, και κληθείς να σχολιάσει ποιοι είναι οι λόγοι που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «Στον 6ο χρόνο των μνημονίων, κάποιοι ανακάλυψαν ότι απαιτούνται και νέα μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ. Γιατί να την θεωρήσουμε υπεύθυνη στάση αυτή;», «δείχνοντας» ανοιχτά τον Πολ Τόμσεν.

«Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν δημιουργηθεί. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη», υποστήριξε ακόμη ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι «Όποιος θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση δεν σου λέει τίποτα. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο να υπάρχουν στο τραπέζι δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις».

«Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για να επιτύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό θα το κάνουμε όπως, θα λάβουμε και τα μέτρα για την κάλυψη των όποιων κενών παρουσιαστούν», ανέφερε ακόμη ο κ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα κυρίως με τα έσοδα από τους φόρους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αλλά και με τις αμυντικές δαπάνες (οι οποίες, βάσει μνημονίου, θα πρέπει να περιοριστούν κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016).

Αυτό το «κενό», ο κ. Δραγασάκης το προσδιόρισε περίπου στα 600-700 εκατ. ευρώ. «Και για το θέμα έχουμε βρει λύσεις», υποστήριξε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνέδεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με την προσφυγική κρίση στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς.

«Η προσφυγική κρίση καθιστά αναγκαία την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος που έχει ήδη προκύψει από το προσφυγικό, εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ.

«Με αυτό το δεδομένο υπάρχει αντικειμενική σύνδεση του προσφυγικού με τη διαδικασία της α’ αξιολόγησης», υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης ενώ απέρριψε την πρόταση κάλυψης αυτού του κόστους μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

«Το όραμά μας δεν είναι να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Δε θέλουμε να γίνουμε ο Λίβανος της Ευρώπης», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν επιζητά οικονομικά ανταλλάγματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση συλλογικά. Θα πρέπει οι πρόσφυγες να κατανεμηθούν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί», επεσήμανε ο ίδιος.Σχόλια