DW: Ένας νέος δήμαρχος για το Λονδίνο

DW: Ένας νέος δήμαρχος για το Λονδίνο

O ένας κατάγεται από μια εβραϊκή δυναστεία πολυεκατομμυριούχων, ο άλλος από μια οικογένεια μουσουλμάνων μεταναστών από το Πακιστάν. Και οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου του Λονδίνου δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί στη βιογραφία τους, όμως τα πολιτικά τους προγράμματα είναι πανομοιότυπα.

Διαφορετικοί αλλά με παρόμοια προγράμματα

Εάν πιστέψει κανείς τις δημοσκόπησες, ο Σαντίκ Χαν υποψήφιος των Εργατικών, που μεγάλωσε σε συνοικία με κοινωνικές πολυκατοικίες, θα είναι ο επόμενος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας. Για πολλούς Λονδρέζους η υποψηφιότητά του δεν αποτελεί έκπληξη. Η πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ κραταιάς Αλβιόνος έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο πολυπολιτισμικό κέντρο με 300 γλώσσες, ενώ λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους είναι λευκοί. Οι υπόλοιποι αποτελούν ένα πολυεθνικό μείγμα από κάθε γωνιά της γης με βρετανική υπηκοότητα. Υπό αυτό το πρίσμα τυχόν επικράτησης ενός πακιστανικής καταγωγής Μουσουλμάνου θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα για το Λονδίνο και τις δυτικές δημοκρατίες.

Ο κύριος ανταγωνιστής του Χαν είναι μάλλον ηπίων τόνων και προέρχεται από την πολυτελή συνοικία Ρίτσμοντ. Ο συντηρητικός Ζακ Γκόλντσμιθ είναι γιός του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Τζέιμς Γκολντσμιθ, από μια παλαιά εβραϊκή δυναστεία.

Τα προγράμματά τους δεν διαφέρουν. Και οι δύο υποστηρίζουν την αύξηση του αριθμού κατοικιών, την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου Crostail 2 και αντιτίθενται στην επέκταση του αεροδρομίου Χήθροου. Και οι δύο υποσχέθηκαν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο Τόνι Τράβερς, από το London School of Economics, πιστεύει ότι οι θέσεις των δύο υποψηφίων είναι τόσο κοντινές που οι ψηφοφόροι θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν κάποια ιδεολογική διαφορά.

Χτυπήματα κάτω από τη μέση

Το Λονδίνο με το πέρασμα των χρόνων δεν έμεινε το ίδιο. Όταν το 2008 εξελέγη δήμαρχος για πρώτη φορά από τον συντηρητικό χώρο ο Μπόρις Τζόνσον, εκείνο που προσέλκυσε τους ψηφοφόρους ήταν η αισιοδοξία του και η γοητεία του. Η βρετανική πρωτεύουσα ήταν μια δυναμική μητρόπολη πρώτης γραμμής στο απόγειο της οικονομικής της δύναμης. Ο σημερινό Λονδίνο είναι διαφορετικό. Η πόλη έγινε μεν νεώτερη ηλικιακά, αλλά μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2008, η ανεργία έπληξε κυρίως τους νέους. Εκτός αυτού η έλλειψη κατοικιών είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα των Λονδρέζων. Οι δύο υποψήφιοι υποσχέθηκαν 50.000 νέες κατοικίες, όπως και ο απερχόμενος Μπεν Τζόνσον. Επειδή λοιπόν τα προγράμματα των Σάντικ Χαν και Ζακ Γκόλντσμιθ δεν διαφέρουν, ο προεκλογικός αγώνας κατέληξε σε χτυπήματα κάτω από τη μέση που σχετίζονται με την θρησκεία και την καταγωγή.

Σε ένα άρθρο γνώμης στην Mail on Sunday ο Ζακ Γκόλντσμιθ συνέδεσε τον αντίπαλό του πακιστανικής καταγωγής με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005. Αυτό προκάλεσε κακές εντυπώσεις. Από την πλευρά του και ο Σαντίκ Χαν παραδέχθηκε ότι ως δικηγόρος υπερασπίστηκε πελάτες του που δεν συμφωνούσε με τις απόψεις τους. Η εικόνα απογοήτευσε πολλούς ψηφοφόρους που τώρα προβληματίζονται σε ποιον θα δώσουν τη ψήφο τους. Στις σημερινές εκλογές μετά από μια προεκλογική καμπάνια που θεωρήθηκε η πιο βρώμικη των τελευταίων χρόνων, θα φανεί η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος χωρίς να αποκλείεται μεγάλη αποχή των απογοητευμένων από την κάλπη.

Γούλια Μακφαρλέιν/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche WelleΣχόλια