Αιχμές Κουτζαμάνη μετά την αποχώρηση της από τον Άρειο Πάγο

Αιχμές Κουτζαμάνη μετά την αποχώρηση της από τον Άρειο Πάγο

Συγκίνηση, παράπονο, αλλά και αιχμές κατά την αποχώρηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, εξαιτίας της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά την έξοδο της μίλησε σε δημοσιογράφους για τη διαδρομή 41 ετών έκανε τον απολογισμό, τονίζοντας με νόημα πως ουδέποτε δέχθηκε υποδείξεις στην άσκηση των καθηκόντων της από οποιανδήποτε πλευρά. Με την πεποίθηση, μάλιστα, πως έπραξε το καθήκον της, «έστω και αν ανθρωπίνως δεν είναι δυνατή η αποφυγή της πλάνης και του σφάλματος».

Η κα. Κουτζαμάνη εξέφρασε τη θλίψη της της για τις προσπάθειες που, όπως είπε, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα οι οποίες πλήττουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος της, καλώντας τους συναδέλφους της να τις αποκρούσουν και να μείνουν αταλάντευτα πιστοί την προάσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στη γραπτή δήλωσή της, η κα. Κουτζαμάνη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Απέναντι σ΄ αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώς εάν έχουν κάνει βίωμά τους την απονομή του δικαίου και εάν έχουν ταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών…. Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους αλλά παίρνουν το ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους».

Η πρώην εισαγγελική λειτουργός αφού ευχαρίστησε το σύνολο του Τύπου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, για την αντικειμενική, όπως είπε, κάλυψη των θεμάτων της Δικαιοσύνης, επεσήμανε πως η ίδια απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε αναληθή δημοσιεύματα.

«Προτίμησα να μην απαντήσω, ούτε να στείλω εξώδικα, ούτε να υποβάλλω μηνύσεις, αλλά να σιωπήσω για να προστατεύσω το κύρος μου ως εισαγγελικής λειτουργού, διότι πιστεύω ότι το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις η εξώδικα αλλά κατακτιέται από προσωπική στάση και πολιτεία του καθενός και δεν χαρίζεται ως δώρο από κατοχή μιας δημόσιας θέσης», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές…Σχόλια