«Έδωσαν τα χέρια» κυβέρνηση & Θεσμοί για τον ΑΔΜΗΕ

«Έδωσαν τα χέρια» κυβέρνηση & Θεσμοί για τον ΑΔΜΗΕ

Σε συμφωνία αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ κατέληξαν κυβέρνηση και Θεσμοί.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη, μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε ότι το 51% των μετοχών θα παραμείνει στο κράτος, και το 49% θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή, και σε επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου.

Αναλυτικότερα, το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου, και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

Παράλληλα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου.

Το management θα παραμείνει στο Δημόσιο, το οποίο θα έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ, αλλά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή.

Η ΔΕΗ θα εισπράξει μία ευμεγέθη αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, για την οποί θα γίνει ανεξάρτητη εκτίμηση του μεγέθους της, και στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδο- ομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα, από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου, όπως αναφερόταν νωρίτερα.

Αυτό που μένει τώρα να συμφωνηθεί είναι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.Σχόλια