Εκεχειρία τέλος για τον συριακό στρατό

Εκεχειρία τέλος για τον συριακό στρατό

Tερματισμό της εκεχειρίας κήρυξε ο στρατός της Συρίας, λίγο μετά τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας ότι η τήρησή της ήταν η μόνη ελπίδα για ειρήνευση στην αραβική χώρα, τη Δευτέρα.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες», όπως αποκαλεί συλλήβδην τις οργανώσεις του συριακού αντάρτικου, δεν έλαβαν καμία πρόνοια για τήρηση των όρων της εκεχειρίας.

Η κατάπαυση του πυρός ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας, που στηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

«Η εκεχειρία δεν έχει νόημα», λέει η Ρωσία 

Η εκεχειρία στη Συρία «δεν έχει νόημα» μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της από τους αντάρτες και την ανικανότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν, δήλωσε ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Σεργκέι Ρουντσκόι, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν διαθέτουν «κανέναν αποτελεσματικό μοχλό προκειμένου να ασκήσουν επιρροή στην αντιπολίτευση στη Συρία», ο Ρώσος στρατηγός διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεδομένου του γεγονότος ότι οι αντάρτες δεν σέβονται το καθεστώς της εκεχειρίας, η μονομερής τήρησή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας δεν έχει νόημα».

Σε μια νέα επίθεση εναντίον του Πενταγώνου, ο ανώτατος αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατηγόρησε «τις ΗΠΑ και τους αντάρτες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, την επονομαζόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση, ότι δεν σέβονται καμία από τις δεσμεύσεις που προβλέπει η συμφωνία της Γενεύης» της 9ης Σεπτεμβρίου μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία κατηγορεί τους αντάρτες ότι παραβίασαν την εκεχειρία «302 φορές».

«Ακόμα πιο σημαντικό, η μετριοπαθής αντιπολίτευση δεν κράτησε αποστάσεις από το Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματικός.

 

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Ξεκίνησε η νέα προσπάθεια για εκεχειρία επτά ημερώνΣχόλια