6:29 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εκλογές Βρετανία: Πρώτη η Τερέζα Μέι, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Εκλογές Βρετανία: Πρώτη η Τερέζα Μέι, αλλά χωρίς αυτοδυναμία
  • Ξενύχτησαν οι Βρετανοί –
  • Δύσκολος ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης –
  • Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι έκοψαν πρώτοι το νήμα, αλλά δεν «έπιασαν» τον αριθμό των 326 εδρών –
  • Δεύτεροι κι ενισχυμένοι οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν –
  • Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Ένα απίστευτο εκλογικό θρίλερ ζει Βρετανία, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει μεν ότι η νυν πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κερδίζει τη μάχη, ωστόσο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία των 326 εδρών.

Στις 08:25 το πρωί (σσ. ώρα Ελλάδος) έχοντας βγει οι 640 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι βγάζει 312 βουλευτές (-12 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 259 βουλευτές (+28 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

Το χρονικό

Τα ξημερώματα της Παρασκευής (09/06/2017) το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC έδωσε τη δική του πρόβλεψη για τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

– Συντηρητικοί 318 έδρες (απαιτούνται 326 για αυτοδυναμία)

– Εργατικοί 267 έδρες

Την ίδια στιγμή, με καταμετρημένες τις 606 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:

– Συντηρητικοί 292
– Εργατικοί 248
– SNP 34
– DUP 10
– Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11
– Αλλοι 11

Οι πρώτες αντιδράσεις των «πρωταγωνιστών»

 

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την απογοητευτική επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.

«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.

«Η Βρετανία έχει ανάγκη από μια περίοδο σταθερότητας και οι Συντηρητικοί μπορούν να την διασφαλίσουν» ήταν η απάντηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς τον Κόρμπιν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική της περιφέρεια, Μέιντενχεντ στη Νότια Αγγλία.

«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν αυτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Τι έδειξαν τα exit polls

 

Ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (22:00 ώρα Βρετανίας) έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκε το πρώτο exit poll της Ipsos Mori.

H επικεφαλής των Τόρις δεν φαίνεται να λαμβάνει τη λαϊκή εντολή που ήθελε για να μπει δυναμικά στη διαπραγμάτευση για το Brexit.

Το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 314 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, έναντι 266 εδρών του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll που μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Για την απόκτηση της αυτοδυναμίας απαιτείται η πλειοψηφία των 326 εδρών.

Η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με σκοπό μια σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος επί των αντιπάλων του και την ενίσχυσή της εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα του exit poll, χάνει και την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Απότομη πτώση σημειώνει η στερλίνα, με τη δημοσιοποίηση του πρώτου exit poll των βρετανικών βουλευτικών εκλογών.

Στις 21.15 ώρα Γκρίνουιτς, δεκαπέντε λεπτά μετά την μετάδοση των πρώτων εκτιμήσεων, η ισοτιμία της στερλίνας ήταν 88,06 πένες αν ευρώ, έναντι 86,90 δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Η ισοτιμία απέναντι στο δολάριο διαμορφωνόταν στη 1,2723 λίρα ανά δολάριο, έναντι 1,2962 χθες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του exit poll σε σύνολο 650 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων:

Συντηρητικό Κόμμα: 314 έδρες
Εργατικό Κόμμα: 266 έδρες
Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 34 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 14 έδρες

exit polls

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».

Ο πιθανότερος σύμμαχος του Συντηρητικού Κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ήταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με τους οποίους είχε συγκυβερνήσει και μεταξύ 2010 και 2015. Ωστόσο, ο κεντρώος σχηματισμός έχει αποκλείσει μία συνεργασία με τους Συντηρητικούς, ειδικά μετά τη σκιά που έριξε στις σχέσεις των δύο κομμάτων η διαφορετική θέση τους για το Brexit.

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα το exit poll. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Δείτε το διάγραμμα με τις έδρες που εξασφαλίζουν -σύμφωνα πάντα με τα exit polls- τα κόμματα στη Βρετανία

exit polls1

Οι Συντηρητικοί φαίνεται να χάνουν περί τις 17 έδρες, οι Εργατικοί να κερδίζουν 34, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να κερδίζουν 6, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα να χάνει 22 και το UKIP να χάνει τη μοναδική του έδρα.

Δείτε live:

Στις 03:00 τα ξημερώματα αναμένεται το πρώτο αποτέλεσμα-«κλειδί» από την περιφέρεια Nuneaton που στις εκλογές του 2015 την είχαν κερδίσει οι Συντηρητικοί.

Αμέσως μετά η ροή των αποτελεσμάτων θα είναι συνεχόμενη. Μέχρι τις 08:00 το πρωί της Παρασκευής, θα έχουν ανακοινωθεί τα περισσότερα αποτελέσματα.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Εάν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του exit poll, θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.

Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν καμιά δεκαριά έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία.
Πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.

Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.

Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος.
Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.

Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας