Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση των 28 Ευρωπαίων ηγετών που θα έχει τη μορφή δείπνου, θα πραγματοποιηθεί 24 ώρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης (22 Σεπτεμβρίου), όπου θα επιχειρηθεί η επίτευξη συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση των 120.000 αιτουμένων ασύλου από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι τη συνάντηση είχαν ζητήσει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των υπουργών να συμφωνήσουν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

frontex

Σημειώνεται τέλος, ότι οι χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης αρνούνται να δεχθούν την πρόταση της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση των 120.000 αιτουμένων ασύλου, γιατί έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, μέσω δεσμευτικών ποσοστώσεων για κάθε κράτος – μέλος.Σχόλια