ΈΚΤΑΚΤΟ – Παραιτείται ο Νταβούτογλου;

ΈΚΤΑΚΤΟ – Παραιτείται ο Νταβούτογλου;

Αυξάνονται οι εικασίες περί παραίτησης του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου τις τελευταίες ώρες, καθώς φαίνεται να υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ αυτού και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Hurriyet.

Όπως μεταδίδει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, ο κ. Νταβούτογλου φέρεται να είναι ενοχλημένος από την απόφαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ηγείται μαζί με τον κ. Ερντογάν, να αφαιρεθεί η δικαιοδοσία από τον πρωθυπουργό να διορίζει περιφερειακούς αξιωματούχους. Οι σχέσεις των δύο ηγετών φαίνεται να έχουν διαρραγεί από την προσπάθεια του κ. Ερντογάν να ενισχύσει την επιρροή του εντός του ΑΚΡ.

Ο κ. Νταβούτογλου έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι από αυτήν την συνάντηση κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Πρωθυπουργού της γείτονας χώρας. Αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, μεταφέρθηκε μία ημέρα νωρίτερα υπό το φως των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, είχε δηλώσει έτοιμος να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

«Αν χρειαστεί, θα απορρίψω οποιαδήποτε θέση που πολλοί θεωρούν ότι ένας θνητός δεν θα μπορούσε να αφήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, βάζοντας φωτιά στα σενάρια περί παραίτησής του.

Σε απάντηση της ανωτέρω φημολογίας ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε αιχμηρά σχόλια επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε βρεθεί στις θέσεις μας». «Αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεχνάει κάποιος πως έχει βρεθεί στη θέση του, τι πρέπει να κάνει εκεί, και ποιοι είναι οι στόχοι του», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «τα αξιώματα είναι για να υπηρετούμε το λαό. Η καρδιά και το μυαλό θα πρέπει να δουλεύουν για να υπηρετήσουν το έθνος, ανεξάρτητα αν είναι κάποιος μουχτάρης, δήμαρχος, βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός, ή πρόεδρος».

 Σχόλια