Αυτή είναι η λίστα με τα ελληνικά ονόματα στη λίστα των Panama Papers  – Λίστα

Αυτή είναι η λίστα με τα ελληνικά ονόματα στη λίστα των Panama Papers – Λίστα

Eξονυχιστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους προσώπων τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στα περιβόητα Panama Papers έχουν διατάξει οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρής. Την ίδια στιγμή έτοιμα είναι και τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για πολλούς από τους αναφερόμενους στα ελληνικού ενδιαφέροντος Panama Papers που δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ με την ευθύνη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, ICIJ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς, με βάση όσα στοιχεία διαθέτουν είτε από άλλες έρευνες είτε από άλλες πηγές, αποστέλλουν , πλην του βασικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής, και άλλα εξειδικευμένα αιτήματα στις αρχές του Παναμά για συγκεκριμένα πρόσωπα η εταιρείες που φιγουράρουν στη λίστα των Panama Papers.

PANAMA

Άλλωστε, πριν ακόμα από τη δημοσιοποίηση των αρχείων, ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτης Αθανασίου είχε δώσει εντολή ελέγχου σε βάθος για διάφορα πρόσωπα με αποτέλεσμα να διενεργηθούν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σπίτια και σε επαγγελματικούς χώρους πολλών υπό έρευνα τελούντων πολιτών. Παράλληλα με εντολή του κ. Αθανασίου ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής, για άνοιγμα λογαριασμών και παροχή όλων των στοιχείων, για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, και σε άλλες χώρες με ιδιαίτερη έμφαση την Κύπρο.

Στο επίκεντρο των ερευνών για τα «Αρχεία Παναμά» βρίσκονται ήδη πρόσωπα, όπως ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο Σπύρος Μεταξάς και άλλοι για τους οποίους οι έρευνες έχουν προχωρήσει αρκετά.

Ανάμεσα στα ονόματα που είδαν από καιρό το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της International Consortium of Investigative Journalists (Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων) περιλαμβάνοντα και άλλα ονόματα όπως του Κων. Λαναρά, Π. Πετρίδη, Α. Πατούνη κ.ά.


37961230 - 04_04_2016 - PANAMA-TAX_

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 223(!!) ολόκληρες εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα, 400 ονόματα αξιωματούχων και σχετιζόμενων με τις offshore εταιρείες 77 ενδιάμεσοι και πάνω από 313 διευθύνσεις, καταγράφονται στα περίφημα Panama Papers που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από ομάδα δημοσιογράφων του The International Consortium of Investigative Journalists. 

Panama Papers: Αιφνιδιαστική εισαγγελική έρευνα στη Mossack Fonseca

Πρόκειται για την «σημαντικότερη δημοσίευση σχετικά με τις υπεράκτιες εταιρείες και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ICIJ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και η οποία συντόνισε την έρευνα για τη μαζική διαρροή εγγράφων της παναμέζικης εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα.

To χρονικό της υπόθεσης – Τι είναι τα Panama Papers

Με την κωδική ονομασία «The Panama Papers», στις αρχές του Απριλίου,  η Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα ένα «θησαυρό» από 11,5 εκατομμύρια εσωτερικά έγγραφά της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά “Mossack Fonseca”, εκθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες, για λογαριασμό των οποίων σε χρονικό διάστημα 40 ετών στήθηκαν χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες (offshore), προκειμένου να «εξαφανιστούν» από προσώπου γης υπέρογκα χρηματικά ποσά και να νομιμοποιηθούν έσοδά από παράνομες δραστηριότητες. Στα ονόματα συγκαταλέγονται πρώην πρωθυπουργοί, αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, δικτάτορες, επιχειρηματίες, έμποροι ναρκωτικών, έμποροι όπλων, έμποροι λευκής σαρκός αλλά και πλειάδα συγγενικών προσώπων επιφανών προσώπων.

Αναζητώντας τα δεδομένα που συνδέονται με την Ελλάδα, ανακαλύψαμε ονόματα Ελλήνων ( και μερικά αρκετά γνωστά) και ελληνικές εταιρίες ή διεθνείς μεσολαβητές που συνδέονται με ελληνική δραστηριότητα.

Στη βάση δεδομένων περιλαμβάνονται το όνομα των offshore εταιρειών, οι μέτοχοι και δικαιούχοι τους, τα στοιχεία της διεύθυνσής τους και οι νομικοί εκπρόσωποί τους που συνδέονται με την εταιρεία. Ωστόσο δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες συναλλαγές που έχουν διενεργήσει.

vash_panama
H βάση δεδομένων, η οποία είναι προσβάσιμη από το κοινό περιλαμβάνει περισσότερες από 200.000 offshore εταιρείες που είχε συστήσει η νομική εταιρεία του Παναμά Mossack Fonseca

Τα ηχηρά ονόματα της λίστας

Μεταξύ των ονομάτων που προκαλούν αίσθηση βρίσκονται οι Παναγιώτης Μπερνίτσας δικηγόρος της Γιάννας, η Εριέττα Λάτση (αναφέρεται με το όνομα Henriette Latsis  και αν δεν πρόκειται για συνωνυμία είναι αυτή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ.Φέσσας και η γυναίκα του, ο γνωστός επιχειρηματίας της λιανικής και του εμπορίου, Σάμι Φάις και η αδερφή του  Λούσι Φάις, το δεξί «χέρι» του Λάτση, Ευάγγελος Χρόνης, ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ, Παναγιώτης Τσουπίδης, η οικογένεια Κόκκαλη, ο Γιώργος Τράγκας, ο Γιάννης Καρακαδάς της Singular Logic και της Olympic Air

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ (πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1213

13

14

15

16

17

18

 Σχόλια