Ένα δίχρονο κοριτσάκι από την Ιρλανδία θα είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο που θα αποκτήσει μύτη από 3D εκτυπωτή! (φωτό)

Ένα δίχρονο κοριτσάκι από την Ιρλανδία θα είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο που θα αποκτήσει μύτη από 3D εκτυπωτή! (φωτό)

Ένα κοριτσάκι δύο ετών από την Ιρλανδία, που γεννήθηκε με μία εξαιρετικά σπάνια πάθηση, είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο που θα αποκτήσει μύτη από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Η μικρούλα Tessa Evans γεννήθηκε με πλήρη εγγενή αρινία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει μύτη, και αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση, καθώς υπάρχουν μόνο 47 περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην ιστορία της ιατρικής.

2

Η πάθησή της εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της 20ής εβδομάδας κύησης, όταν το υπερηχογράφημα έδειξε ότι η Tessa είχε ένα ασυνήθιστα επίπεδο προφίλ προσώπου.

Οι γιατροί στην Ιρλανδία, που την εξέτασαν καθώς μεγάλωνε, διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε καμία άλλη ανωμαλία στο πρόσωπό της, και το μόνο που έλειπε ήταν η μύτη. Έτσι, αποφάσισαν με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή να δημιουργήσουν ένα ρινικό μόσχευμα, το οποίο τοποθέτησαν στη θέση της μύτης, έχοντας ήδη προχωρήσει στην πρώτη επέμβαση.

draw 1

Σιγά σιγά, το μόσχευμα θα αναπτυχθεί, και ευελπιστούν ότι μετά από χρόνια η μικρούλα θα έχει μια πλήρως σχηματισμένη μύτη.

Η μητέρα της μικρής, Grainne, δήλωσε μετά την πρώτη επέμβαση της Tessa: «Ήταν μια απίστευτα δύσκολη απόφαση για όλους μας. Αγαπάμε την Tessa τόσο πολύ και πιστεύουμε ότι είναι πανέμορφη όπως ακριβώς είναι. Τελικά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επέμβαση γιατί ήταν μια ευκαιρία να αλλάξει σταδιακά την εμφάνισή της και να την ομαλοποιήσει, χωρίς ποτέ να γίνει κάποια τομή στο πρόσωπό της. Έχουμε ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα, είναι εξίσου όμορφη με πριν, απλώς υπάρχει λίγο περισσότερη Tessa τώρα».

1

Σημειώνεται ότι κάθε δύο χρόνια η μικρούλα θα μπαίνει στο χειρουργείο και οι γιατροί θα εξετάζουν εάν το μόσχευμα αναπτύσσεται φυσιολογικά σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπό της.Σχόλια