Ένα σώβρακο αντί σημαίας κυμάτισε στο προεδρικό μέγαρο της Τσεχίας (φωτό)

Ένα σώβρακο αντί σημαίας κυμάτισε στο προεδρικό μέγαρο της Τσεχίας (φωτό)

Σε μια κάπως πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας προχώρησαν ακτιβιστές της Τσεχίας που αντιτίθενται έντονα στις πολιτικές του προέδρου της χώρας Μίλος Ζέμαν, αντικαθιστώντας τη σημαία του προεδρικού μεγάρου με ένα τεράστιο κόκκινο… σώβρακο !

«Η σημαία ενός ανθρώπου που δεν ντρέπεται για τίποτα κυματίζει επιτέλους στο κάστρο της Πράγας» έγραψε σε ανάρτησή της στο facebook η ομάδα ακτιβιστών-φαρσέρ με την ονομασία Ztohoven, που ανέλαβε την ευθύνη για την πρωτοβουλία.

image (1)
Όπως σημείωσαν, το κόκκινο χρώμα του εσωρούχου συμβολίζει την «ανθυγιεινή» στενή σχέση που πιστεύουν ότι έχει ο Τσέχος πρόεδρος με την Κίνα και τη Ρωσία.

Η ομάδα Ztohoven επικρίνει επίσης τον Ζέμαν για την περιστασιακή χρήση ύβρεων και απρεπών εκφράσεων στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Ντυμένοι ως καπνοδοχοκαθαριστές, οι τρεις ακτιβιστές, ηλικίας από 33 έως 41 ετών, σκαρφάλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στην οροφή του προεδρικού μεγάρου και προχώρησαν στην αντικατάσταση της σημαίας.

Οι τρεις φαρσέρ συνελήφθησαν και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βεβήλωση συμβόλου του κράτους που επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο έτη.

Η τσεχική ομάδα «ανταρτών της τέχνης» Ztohoven έχει πλούσια… δράση στις πολιτικές φάρσες. Τον Ιούνιο του 2007, έξι μέλη της ομάδας βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη επειδή εισέβαλαν σε τηλεοπτικό σταθμό της Πράγας και σε ζωντανή σύνδεση μετέδωσαν μονταρισμένο βίντεο που έδειχνε σκηνές από μια πυρηνική έκρηξη που υποτίθεται συνέβαινε στην Τσεχία.

Την ίδια χρονιά,  ακτιβιστές της είχαν αντικαταστήσει με κωμικές φιγούρες τις σημάνσεις για τη διέλευση πεζών σε 50 φωτεινούς σηματοδότες της Πράγας για να τους βοηθήσουν να «ξεφύγουν λίγο από τη βαρετή καθημερινότητα», όπως είχαν υποστηρίξει.Σχόλια