Ενδεχόμενο παράτασης της Συνόδου Κορυφής & το Σάββατο, με το Brexit να παραμένει ανοιχτό

Ενδεχόμενο παράτασης της Συνόδου Κορυφής & το Σάββατο, με το Brexit να παραμένει ανοιχτό

Μαραθώνιες φαίνεται πως θα είναι οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με το θέμα του Brexit να βρίσκεται στο επίκεντρο, και τους 28 εταίρους να αναζητούν τη χρυσή τομή για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κρίσιμες συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών θα γίνουν σε δείπνο εργασίας, ενώ οι διμερείς επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ώρες συνεχίζονται, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση επρόκειται αρχικώς να ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο αναβάλλεται συνεχώς η έναρξή της, προφανώς γιατί δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η απαραίτητη προσέγγιση των κρατών – μελών, κυρίως στο βρετανικό ζήτημα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιπροσωπείες των 28 κρατών-μελών έχουν ενημερωθεί να κλείσουν δωμάτια ξενοδοχείων για μία ακόμη ημέρα, καθώς υπάρχει πιθανότητα παράτασης της Συνόδου και το Σάββατο.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις διήρκεσαν έως τις 5:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, και σήμερα πραγματοποιούνται διμερείς επαφές, που όμως έως τώρα δεν έχουν οδηγήσει σε συμφωνία, ενώ το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της Συνόδου υπογραμμίζει περαιτέρω τον βαθμό δυσκολίας στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, βασικά «εμπόδια» στην επίτευξη συμφωνίας είναι οι αξιώσεις του Λονδίνου για αναστολή των προνοιακών παροχών σε κοινοτικούς μετανάστες αλλά και οι βρετανικές προτάσεις που ουσιαστικά θα επιτρέπουν στο Σίτι θα παρακάμπτει ορισμένους κοινούς κανόνες για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού κλάδου.Σχόλια