Ενίσχυση 5,5 εκατ. ευρώ στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία δήμους

Ενίσχυση 5,5 εκατ. ευρώ στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία δήμους

Το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η κυβέρνηση στους πληγέντες δήμους των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων, στο δήμο Θάσου, στο δήμο Θερμαϊκού, καθώς και άλλους δήμους της χώρας που επλήγησαν πρόσφατα από θεομηνίες.

Το ποσό δίνεται με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και του υφυπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, και θα διατεθεί αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα φυσικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.

Τα χρήματα που θα διατεθούν προς ενίσχυση των πλημμυροπαθών δήμων προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και θα διατεθούν στους δήμους μέσω του υπουργείου Εσωτερικών.

Στόχος είναι να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και πρόκειται να δοθούν απολογιστικά, ενώ η πρωτοβουλία των δύο υπουργείων εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών.

Για την υλοποίηση των έργων, οι δήμοι θα μπορούν να υποστηριχτούν από εξειδικευμένες ομάδες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ), κατ’ εφαρμογή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του υφυπουργού Οικονομίας για την υποστήριξη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας: «Πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απαιτείται η υλοποίηση έργων τοπικών υποδομών που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις και παθογένειες δεκαετιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι μελετημένα, στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού, έργα ουσίας και όχι πια αποσπασματικά έργα βιτρίνας. Ζητούμενο είναι η πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες να μην διαπιστώνουμε πια τα προβλήματα και να σπεύδουμε για την έκτακτη αντιμετώπισή τους μόνο μετά από τραγικές, αλλά αποτρέψιμες, φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, με την έκδοση προσκλήσεων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, έργα τοπικών υποδομών (π.χ. για δίκτυα ομβρίων υδάτων). Τα αρμόδια υπουργεία θα σταθούν αρωγοί στους δήμους και τις Περιφέρειες για την υποβολή καλά σχεδιασμένων προτάσεων και την υλοποίηση κοινωνικά χρήσιμων έργων. Με άστοχες δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επιχειρεί να μεταφέρει δικές του ευθύνες στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι ανταποκρίθηκε με τον πιο άμεσο τρόπο και αυτό το γνωρίζουν οι αυτοδιοικητικοί, οι πληγέντες και οι τοπικές κοινωνίες».Σχόλια