Ένοχοι κρίθηκαν Σακκάς και Σεϊσίδης- Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Ένοχοι κρίθηκαν Σακκάς και Σεϊσίδης- Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Η δίκη διεξήχθη κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν

Ποινή φυλάκισης 33 και 32 μήνες απαγγέλθηκαν στους κατηγορουμένους Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη, αντιστοίχως, από τοΒ’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, έπειτα από μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία.

Οι δυο κατηγορούμενοι αργά το βράδυ της Τετάρτης κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο για τα αδικήματα της αντίστασης, της πλαστογραφίας και της κλοπής. Η δίκη διεξήχθη κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας με τους δυο κατηγορουμένους να αρνούνται τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κλοπή (αφορά το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίδας), πλαστογραφίας (αφορά στις πλαστές ταυτότητες που βρέθηκαν στην κατοχή τους και τις πινακίδες πινακίδες κυκλοφορίας), αντίσταση κατά της αρχής, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και δυο παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι δυο συλληφθέντες ήταν καταζητούμενοι επί σειρά ετών από τις αστυνομικές αρχές.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των δυο κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζητώντας ωστόσο να κηρυχθεί αθώος από κατηγορίες που αφορούν σε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο Μάριος Σεϊσίδης.

Στην απολογία του ο Μάριος Σεϊσίδης δήλωσε «περήφανος ως αναρχικός αγωνιστής», αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και έκανε λόγο για «βασανιστήρια» που, όπως είπε, υπέστη τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκατηγορούμενός του κατά τη σύλληψή του.

Οι καταθέσεις:

Πρόεδρος: Ήσασταν στο αυτοκίνητό;

Μ. Σεϊσίδης: Ναι. Κάναμε αναστροφή για να τους αποφύγουμε. Δεν μας έκαναν κανένα σήμα. Εμείς είδαμε τους αστυνομικούς να μας ακολουθούν. Είχαμε κλειστά τα παράθυρα δεν ακούσαμε τη σειρήνα. Η ταχύτητά μας ήταν 50 χιλιόμετρα.

«Πηγαίναμε για διακοπές στην Ελαφόνησο, όταν είδαμε τους αστυνομικούς να μας ακολουθούν κάναμε δεξιά. Τότε ακούσαμε κάποιον να μας φωνάζει: «που πάτε ρε κ….;». Εκείνη την στιγμή ένας αστυνομικός άρχισε να πυροβολεί κατά πάνω μας. Ήταν στα 15 μέτρα από εμάς. Με το που ακούσαμε τους πυροβολισμούς αρχίσαμε να τρέχουμε», ανέφερε ακόμη στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Δηλαδή αν δεν ήταν οι πυροβολισμοί θα είχατε σταματήσει;

Μ. Σεϊσίδης: Ίσως και να σταματούσαμε. Αρχίσαμε να τρέχουμε μπήκαμε σε ένα γκαράζ. Ήρθε πρώτα ο ένας αστυνομικός που μας σημάδευε με το πιστόλι, έπειτα ήρθε και ο δεύτερος. Μας φόρεσαν τις χειροπέδες. Δε προβάλαμε καμία αντίσταση. Φάγαμε πάνω από 20 κλωτσιές στο κεφάλι και στα πλευρά. Με έριξαν κάτω αφού πρώτα με ξυλοφόρτωσαν άγρια.

Πρόεδρος: Που βρήκατε το αυτοκίνητο;

Μ. Σεϊσίδης: Το αυτοκίνητο μας το είχε παραχωρήσει κάποιος άνθρωπος για να πάμε διακοπές. Δεν θα πω τα στοιχεία του.

Ακόμη, στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αστυνομικό Τμήμα δεν του επετράπη να κάνει κανένα τηλεφώνημα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο αστυνομικό τμήμα δεν μας άφησαν να κάνουμε κανένα τηλεφώνημα. Δεν μου επέτρεψαν να τηλεφωνήσω ούτε στο δικηγόρο μου Κώστα Παπαδάκη. Πήγαμε στο νοσοκομείο μετά τα άγρια βασανιστήρια που υποστήκαμε κατά τη διαδικασία δακτυλοσκόπησης. Καταφεραν να μου πάρουν τα αποτυπώματα και στο νοσοκομείο μας μετέφεραν μόνο όταν τους το ζήτησε ο δικηγόρος μου επιτακτικά. Ήμουν κοντά 11 χρόνια καταζητούμενος και ήθελα το δικηγόρο μου. Δεν με άφηναν να επικοινωνήσω μαζί του».

Πρόεδρος: Γιατί είστε φυγόδικος τόσα χρόνια;

Μ. Σεισίδης: Τα ΜΜΕ και οι εφημερίδες δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας.

Πρόεδρος: Δε δικάζουν όμως τα ΜΜΕ εμείς δικάζουμε…

Μ. Σεισίδης: Κάποια στιγμή σε συνεννόηση με τους συνηγόρους μου θα εμφανιζόμουν.

Ο έτερος κατηγορούμενος Κώστας Σακκάς ανέφερε ότι εκείνος ήταν οδηγός του αυτοκινήτου.

«Εγώ οδηγούσα. Είδαμε τους αστυνομικούς κάναμε αναστροφή. Τους αντιλήφθηκαν όταν άκουσα τους πυροβολισμούς. Μας φώναξαν:» Που πάτε ρε κ….;»», είπε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Θεωρήσατε ότι ήθελαν σας χτυπήσουν;

Κ. Σακκάς: Δεν είναι λίγα τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Αυτό που συνέβη ήταν κάτι πρωτοφανές. Εγώ προσωπικά έχω συλληφθεί πολλές φορές. Με προτεταμένα τα όπλα άρχισαν να μας χτυπάνε ενώ δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος να φύγουμε. Επέλεξα να να μας κακοποιήσουν. Υπήρχε ένα μένος και μια οργή ανεξέλεγκτη εναντίον μας.

Πρόεδρος: Εσείς δηλαδή δεν προβάλατε καμία αντίσταση;

Κ. Σακκάς: Μα τι αντίσταση να προβάλεις όταν κάποιος σε σημαδεύει με το όπλο;

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι της υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης και Δημήτρης Κατσαρής υπέβαλλαν σειρά ενστάσεων κατά της προδικασίας και ζήτησαν αναβολή εκδίκαση της υπόθεσης, πλην όμως τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Με την έναρξη της δίκης στο δικαστήριο κατέθεσαν οι αστυνομικοί που συνέλαβαν στους δυο κατηγορούμενους περιγράφοντας στις καταθέσεις τους τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο.Σχόλια