Εντάσεις στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια λίγο πριν την ψήφιση των προαπαιτουμένων

Εντάσεις στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια λίγο πριν την ψήφιση των προαπαιτουμένων

Σε υψηλούς τόνους συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων, ενόψει της ψηφοφορίας το βράδυ στην Ολομέλεια, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης, με αιχμές τη δυνατότητα αγοράς «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από ξένα ταμεία, και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, και παραπέμπει στην τελική ρύθμιση για τις περισσότερες κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων – συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών α’ κατοικίας και των καταναλωτικών –, που θα γίνει έως τις 15 Φεβρουάριου.

Για το θέμα υπήρξε έντονη σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του πρώην υπουργού Ανάπτυξης και βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του έκανε λόγο για απόλυτη υποχώρηση της κυβέρνησης «χωρίς σάλπισμα» στο θέμα των «κόκκινων δανείων», και χαρακτήρισε το παράλληλο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση ως πρόσχημα για να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα δύσκολα μέτρα.

Ακόμη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε επίσης λόγο για ιδεολογική και αξιακή ταύτιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που τους ενώνει το πάθος για την εξουσία. «Αν αφήνατε τις τράπεζες να χειριστούν το θέμα των οφειλόμενων δανείων η προστασία του κόσμου θα ήταν καλύτερη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, αιχμή της αντιπαράθεσης ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τον Ανδρέα Λοβέρδο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να κάνει ειρωνικά λόγο για «εθισμό» που «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, δεν αρκούν οι 10 ώρες συζήτησης πριν την ψηφοφορία. «Έληξε η ιστορία δε θα τα περνάμε αμάσητα εδώ, τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Αντίστοιχα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας δηκτικά πως παρά τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά εν τέλει μετέτρεψε την κυβέρνηση «σε κυβέρνηση του κατεπείγοντος».

Απαντώντας στην κριτική, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι κανένας δεν είναι ευτυχής να συζητώνται κατεπειγόντως νομοσχέδια, και εξέφρασε την ελπίδα ότι κύκλος των κατεπειγουσών διαδικασιών θα κλείσει μέσα «στον προσεχή μήνα».

Στην ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας ψήφισης των προαπαιτούμενων, καθώς συνδέονται με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, στάθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι εάν τα προαπαιτούμενα δεν υιοθετηθούν έως το τέλος του έτους, η συνδεδεμένη υποδόση του 1 δισ. ευρώ θα πρέπει και πάλι να μπει στη διαδικασία έγκρισης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Βολές τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης. «Επειδή ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν σημαίνει ο δάσκαλος δεν έχει ευθύνη», είπε.

Από πλευράς του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σχολίασε τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη – ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπέγραψε «με πόνο» τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων – λέγοντας: «Επειδή πονάτε πολύ, τα χειρότερα έρχονται μέχρι 15/2 και θα ψηφίσετε ασφαλιστικό, αγροτικό και κόκκινα δάνεια, με έναν πόνο – σας το ευχόμαστε». Ενώ προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πονεμένη ιστορία, από τον πολύ πόνο οι πολίτες το καταλαβαίνουν σιγά – σιγά και έχουν αντιληφθεί τη μεγάλη κοροϊδία και το ψέμα». Μάλιστα σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενος στα στελέχη της κυβέρνησης τους κάλεσε να «αποφασίσουν» αφού είναι «φιλελεύθεροι στα κόκκινα δάνεια και κομμουνιστές απέναντι στους υπαλλήλους».

«Κάντε όσες εκλογές θέλετε και νικήστε με παιάνες και θριάμβους – αυτό δε σας κάνει εθνάρχες, εθνάρχης γίνεται κάποιος με το έργο του», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως «την χειρότερη από το 1827».

Ο ίδιος κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, να «μην ξαναπεί ψέματα» καθώς οι προς ψήφιση ρυθμίσεις «είναι για όλα τα δάνεια, όχι μόνο τα μεγάλα» και τόνισε: «15 Φεβρουαρίου ξεκινούν όλα».

Σχόλια