Εντός δύο εβδομάδων η αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου

Εντός δύο εβδομάδων η αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου

Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως οι αρχές θα ξεκινήσουν να αποφαίνονται για τις αιτήσεις ασύλου τις επικείμενες δύο εβδομάδες, σε ένα αποφασιστικό τεστ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, επεσήμανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Παρατηρείται από το ρεπορτάζ του εν λόγω δικτύου ότι οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Μάρτιο, όταν η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για το κλείσιμο της βαλκανικής οδού προς την Ευρώπη για παραπάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την ανωτέρω συμφωνία, όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από την 20η Μαρτίου πρόκειται να καταγράφονται και να κρατούνται σε ειδικά κέντρα, μέχρι να υπάρξει απόφαση για τις αιτήσεις ασύλου τους. Αντίθετα, εκείνοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, και δεν υποβάλλουν σχετικό αίτημα, θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα «ιδιαίτερα χαοτική» εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία ότι η αξιολόγηση των αιτήσεων δεν θα γίνεται με την προσήκουσα σημασία.

Μέχρι στιγμής, περίπου 325 άνθρωποι που δεν είχαν υποβάλλει αίτηση ασύλου έχουν επιστρέψει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της συμφωνίας, κίνηση που έχει καταδικαστεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καθώς ενδέχεται να έχει παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο.

Και ενώ «τα πρώτα αποτελέσματα των αιτήσεων ασύλου θα είναι έτοιμα σε περίπου 15 ημέρες και η επόμενη φάση της εφαρμογής της συμφωνίας θα ξεκινήσει» σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου (EASO), κάνει λόγο για «εφικτό» χρονοδιάγραμμα.
Πηγή: Reuters


Σχόλια