Επί τάπητος τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις & «κόκκινα δάνεια» στη συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών

Επί τάπητος τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις & «κόκκινα δάνεια» στη συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των ελεγκτών των Θεσμών, στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται τα «καυτά ζητήματα» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις και τα «κόκκινα δάνεια».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τις πρώτες 2,5 ώρες της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα του υπερ-ταμείου των 50 δισ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Ακολούθησε ένα διάλειμμα, ενώ στη συνέχεια οι δύο πλευρές θα συζητούσαν για το ΤΑΙΠΕΔ και τις τράπεζες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές, με βάση τα στοιχεία της οικονομίας από το έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων, πιέζουν στην κατεύθυνση της αύξησης των φόρων για να συγκρατηθεί το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα στα κρατικά έσοδα.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους Θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι η σημερινή και η αυριανή συνάντηση των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των Θεσμών θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς σε αυτές αναμένεται να κριθεί το αν θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία πριν τον Δεκαπενταύγουστο.Σχόλια