Επιμένουν οι δανειστές για τις πρόωρες συντάξεις

Επιμένουν οι δανειστές για τις πρόωρες συντάξεις

Για 1,5 ώρα παρέμειναν στο κτήριο της οδού Σταδίου οι τέσσερις επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικας που πέρασαν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας στις 12 το μεσημέρι.

Κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν ότι στόχος όλων είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, ωστόσο ανοιχτή προς διαπραγμάτευση μένει η ημερομηνία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί την προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων ωστόσο ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα της αύξησης του «βηματισμού», αν, δηλαδή, η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνεται έως και 2 χρόνια επιπλέον αντί για έξι μήνες ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα εξόδου πριν από τα 62 έτη.

Το υπουργείο Εργασίας πρότεινε τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη με τη συνεργασία όχι μόνο του διεθνούς γραφείου εργασίας ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπής δημοκρατικών δικαιωμάτων η οποία στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικά τα Μνημόνια. Κύκλοι του υπουργείου άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές χαρακτηρίζουν μονομερείς ενέργειες ορισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, εννοώντας πιθανότατα τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Τους τέσσερις επικεφαλής, με προεξάρχουσα την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να προβεί σε δήλωση για το τι συζητήθηκε στην άτυπη – κατά την ανακοίνωση του υπουργείου – συνάντηση.

Οι τέσσερις ελεγκτές μαζί με τους συνεργάτες τους έφτασαν στην οδό Σταδίου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς για λίγα λεπτά χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία προκειμένου να μπουν με ασφάλεια στο κτήριο.

Σχόλια