Έρχεται το νέο χαράτσι με τίτλο «Ταυτότητα κτηρίου»

Έρχεται το νέο χαράτσι με τίτλο «Ταυτότητα κτηρίου»

Ένα νέο χαράτσι με όνομα: «Ταυτότητα Κτηρίου» για όλους τους πολίτες σχεδιάζει η κυβέρνηση βάσει όσων περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα που τέθηκε για διαβούλευση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την πρόταση του νομοσχεδίου, από την ημερομηνία εφαρμογής του όλοι οι πολίτες θα πρέπει μέσα σε πέντε χρόνια να συμπληρώσουν την «Ταυτότητα Κτιρίου» ώστε, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, το κράτος να αποκτήσει σαφή εικόνα για όλα τα κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) στη χώρα.

Πόσο θα κοστίζει;

Καθώς η συμπλήρωση της «ταυτότητας» απαιτεί σφραγίδα μηχανικού, το κόστος προβλέπεται ότι θα ξεκινά από τα 400 ευρώ όσο και το ελάχιστο της σχετικής αμοιβής.

«Ταυτότητα» θα πρέπει να αποκτήσουν όλα τα κτήρια: από κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια, γραφεία επιχειρήσεων, τράπεζες έως γραφεία τελετών, κέντρα γυμναστικής, οδοντιατρεία, ιατρεία, εργαστήρια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι κάθε επτά χρόνια μηχανικός θα πρέπει να επανελέγχει την άδεια.

enfia

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία θα είναι «τσουχτερά» καθώς θα ξεκινούν από τα 2.000 και θα φτάνουν έως και τα 20.000 ευρώ ενώ κυρώσεις που φτάνουν έως και την αναστολή της άδειάς του θα αντιμετωπίζει και ο μηχανικός που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε μια «ψευδή» ταυτότητα.

Σημειώνεται ότι χωρίς την «ταυτότητα κτηρίου» που θεσπίζεται το οποιοδήποτε ακίνητο δεν θα μπορεί ούτε να πουληθεί ούτε να μεταβιβαστεί.

enfia

Την υποχρεωτική εμπλοκή των μηχανικών όμως θεσπίζει η κυβέρνηση σε κάθε δικαιοπραξία που περιλαμβάνει κτίρια.

Ειδικότερα,στο άρθρο 64 του σχεδίου νόμου ορίζεται σαφώς ότι «σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού».Σχόλια