Έσκασε σκάνδαλο στην ανακύκλωση με εμπλοκή Σκορδά

Έσκασε σκάνδαλο στην ανακύκλωση με εμπλοκή Σκορδά

Του Πέτρου Κουσουλού

Δίωξη σε βάρος στενών συνεργατών του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά αλλά και έλεγχο για τον ίδιο τον υφυπουργό ασκείται μετά απο έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς. Αιτία η επιχορήγηση-μαμούθ στην Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης η οποία όμως δεν λειτουργούσε.

Απο την προκαταρκτική έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς κ.κ. Αγγελικής Τριανταφύλλου και Πόπης Παπανδρέου προέκυψε ότι η εν λόγω επιχείρηση έλαβε επιχορήγηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει σε επένδυση 2,6 εκ. ευρώ η οποία όμως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Τα χρήματα δόθηκαν στο πλαίσιο της δράσης 2.9.4 του πρώτου κύκλου του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του φορέα υλοποίησης για τον οποίο ήταν υπεύθυνη η γενική γραμματεία Βιομηχανίας.

Και πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε πως η επένδυση δεν έγινε σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων. Μετά απο εισήγηση της νομοθετικής επιτροπής και μετά απο απόφαση της τότε υπουργού Οικονομίας κας Λούκας Κατσέλη αποφασίστηκε η απένταξη της επιχείρησης από τη δράση και η επιστροφή της δημόσιας δαπάνης.

Κατά της συγκεκριμένης απόφασης άσκησε αίτηση θεραπείας η εταιρεία ΕΛΒΙΑΝ. Τελικά η γνωμοδοτική επιτροπή απεφάνθη υπέρ της μερικής αποδοχής του αιτήματος θεραπείας και της ολοκλήρωσης της επένδυσης για το ύψος των δαπανών για το οποίο υπήρχαν παραστατικά, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο τότε αναπληρωτής υπουργός δεν αποδέχτηκε την απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής και αποφάσισε να στείλει τον φάκελο της υπόθεσης σε Δικαιοσύνη και ΣΔΟΕ. Ο φάκελος όμως αυτός, δεν έφτασε ποτέ…

Τέλη του 2012 νέα γνωμοδοτική επιτροπή απεφάνθη οτι η εταιρεία είχε παύσει τη λειτουργία της ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2011 και είχε πουλήσει τα μηχανήματα σε άλλη.  Απεφάνθησαν λοιπόν ότι η εταιρεία δεν λειτουργούσε.

Στα τέλη του 2013 και ενώ οι υπάλληλοι της διεύθυνσης  βιομηχανικής χωρθεσίας και περιβάλλοντος αλλά και στελέχη του πολιτικού γραφείου του τότε υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά συνέταξαν και υπέβαλλαν σχέδιο απόφασης αναφορικά με το σχέδιο επένδησης της ΕΛΒΙΑΝ που συμπεριλάμβανε την μερική απόδοχή του αιτήματος θεραπείας και την αποδοχή παλαιότερου πρακτικουύ της επιτροπής αξιολόγησης που είχε απορρηφθεί όμως απο τον προηγούμενο υπουργό.

Οι εισαγγελείς κρίνουν ότι με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις παρακάμπτοντας την γνωμοδοτική επιτροπή και αποδεχόμενοι παλαιότερα πρακτικά και παραγνωρίζοντας τα νέα στοιχεία σχετικά με τη μή λειτουργία της επιχείρησης αλλά και βεβαιώνοντας ψευδώς για τον χρόνο λειτουργίας της ΕΒΙΑΝ, οι δύο κατηγορούμενοι υπάλληλοι της διεύθυνσης  βιομηχανικής χωροταξίας και περιβάλλοντος της γενικής γραμματείας βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ζημίωσαν το δημόσιο.

Εναντίων τους ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της απιστίας κατα συναυτουργία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περι καταχραστών του δημοσίου ενώ σε βάρος του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σκορδά ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας,

Αντίγραφα της δικογραφίας εστάλησαν στη Βουλή για να διερευνηθεί ο ρόλος του πρώην υπουργού αλλά και στο ΣΔΟΕ.Σχόλια