Αίσθηση από τη δήλωση Τσακαλώτου: Πρέπει να συζητήσουμε για το αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη

Αίσθηση από τη δήλωση Τσακαλώτου: Πρέπει να συζητήσουμε για το αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη

Ότι υπάρχουν «βάσιμες ελπίδες» ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους θα ληφθούν έως το τέλος του έτους, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του χρέους.

«Ο στόχος είναι να έχουμε λύση μέχρι τα Χριστούγεννα. Το χειρότερο είναι να πάνε πίσω την απόφαση. Θα είναι ανησυχητικό όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να  αποφασίσουμε έως τέλος του έτους εκείνα τα μέτρα που θα μας δώσουν καθαρό διάδρομο. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό βήμα και δε νομίζω ότι ο Δραγασάκης θα έχει διαφορετική άποψη. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο θα αποφασιστεί τώρα για μετά. Το σημαντικό είναι ο καθαρός διάδρομος. Ωστόσο, παραμένει η μεγάλη ανησυχία γιατί  δεν τελειώνει εκεί η συζήτηση».

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι με τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για το χρέος έως το τέλος του 2016, θα σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικά προβλήματα κι έτσι θα δημιουργηθεί ο «καθαρός διάδρομος», ώστε οι επενδυτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις κρίνονται ως απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να εξετάσει και το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πρέπει να γίνει τώρα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να μη συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα είπε: «Δε δίνω έμφαση τι θα γίνει. Αν δηλαδή το ΔΝΤ δε μπει. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα γίνει ευρωπαϊκός συμβιβασμός όπου όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους».

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος δεν απέκλεισε και το αρνητικό σενάριο στις συζητήσεις με τους δανειστές, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο καθυστερήσεων.

«Αν κλωτσήσουν οι εταίροι τον τενεκέ 2 χρόνια πιο κάτω, τότε οι επενδυτές θα μείνουν μακριά», σημείωσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές οι απόψεις ορισμένων από τον ευρωπαϊκό βορρά να εξεταστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά το πέρας του προγράμματος το 2018.

«Θα είναι ανησυχητικό να το κλωτσήσουν παραπέρα. Θα είναι κακό και για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Το χειρότερο είναι να μη δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα «θα δει…» τι θα πράξει.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε αναφορά του υπουργού Οικονομικών με την οποία φάνηκε να ανοίγει ζήτημα θέσης της Ελλάδας σε μια «δύσκολη» – όπως τη χαρακτήρισε – Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για το γενικότερο πρόβλημα χρέους, που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη με διαφορετικά χρέη μεταξύ των χωρών μελών της, ο κ. Τσακαλώτος είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα. Και αυτό, το Κοινοβούλιο δεν το έχει συζητήσει. Ποιες είναι οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί, για το αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη, και αν δεν μπορεί, τι χρειάζεται να γίνει. Δεν έχω ακούσει τίποτα, ούτε από εσάς ούτε από τον κ.  Στουρνάρα. Ίσως, νομίζω, ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».Σχόλια