Έτοιμος να ακυρώσει συμφωνία δισεκατομμυρίων με την Lockheed Martin για τα F-35 ο Τραμπ

Έτοιμος να ακυρώσει συμφωνία δισεκατομμυρίων με την Lockheed Martin για τα F-35 ο Τραμπ

Στο θέμα των F-35 επέστρεψε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα του αμερικανικού Πενταγώνου για το μαχητικό 5ης γενιάς (Joint Strike Fighter) θα μπορούσε εξαιτίας του υψηλού οικονομικού του κόστους να αντικατασταθεί από μια εξελιγμένη έκδοση του μαχητικού F/A-18 Super Hornet, σχολιάζει το CNN.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την παραγωγή του F-35 υλοποιείται από την Lockheed Martin, ενώ το μαχητικό F-18 εξελίσσεται και παράγεται από την ανταγωνίστρια της πρώτης Boeing.

Η παρέμβαση αυτή του Τραμπ στο Twitter, μία ακόμη σχετικά με τα προγράμματα κυβερνητικών προμηθειών των ΗΠΑ, έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους της Boeing και της Lockheed Martin.

«Με δεδομένο το υπέρογκο οικονομικό κόστος, αλλά και τις οικονομικές υπερβάσεις του F-35, ζήτησα από την Boeing την τιμολόγηση ενός αεροσκάφους F-18 Super Hornet, με παρόμοιες δυνατότητες!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter.

Το F-35 είναι το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το αμερικανικό Πεντάγωνο, με το εκτιμώμενο κόστος ανάπτυξης και παραγωγής του να φτάνει στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Lockheed Martin έχει στηρίξει στην ανάπτυξη και την παραγωγή του αναφερόμενου μαχητικού αεροσκάφους το βιομηχανικό της μέλλον, ενώ το 2016 οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αγόρασαν 285 μαχητικά F-35, συμπεριλαμβανομένων και 36 μαχητικών του ίδιου τύπου, για την κάλυψη των αναγκών των Αμερικανών πεζοναυτών.

Από την άλλη μεριά, το ναυτικό των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς επιπλέον 10 έως 15 αεροσκαφών Super Hornet ετησίως, μέχρι το 2020, προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του, που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των μαχητικών F-35C, που χρησιμοποιούνται από αεροπλανοφόρα, σχολιάζει το CNN.

«Ας γίνει κούρσα εξοπλισμών»

Στο μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κληθείς να διευκρινίσει χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter για τα πυρηνικά όπλα, ανέφερε: «Ας γίνει κούρσα εξοπλισμών», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Θα τους νικήσουμε σε κάθε στροφή και θα επικρατήσουμε όλων», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο MSNBC, μία ημέρα αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter για ενίσχυση της πυρηνικής ικανότητας των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια