Εξάρθρωση από το ΣΔΟΕ κυκλώματος που παρασκεύαζε το ναρκωτικό των τζιχαντιστών

Εξάρθρωση από το ΣΔΟΕ κυκλώματος που παρασκεύαζε το ναρκωτικό των τζιχαντιστών

Πάνω από 650.000 αμφεταμινούχα χάπια Captagon, τα οποία είναι γνωστά ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών», κατάσχεσαν στην Αττική στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Παρασκευάστηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να διακινηθούν εκτός συνόρων από πολυεθνικό κύκλωμα εμπόρων ναρκωτικών, το οποίο εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο της έρευνας.

Στη διερεύνηση της υπόθεσης ενεπλάκη και η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών Drug Enforcement Agency -DEA), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα ναρκωτικά δισκία επρόκειτο να εξαχθούν αρχικά στην Τουρκία και ενδεχομένως στη συνέχεια στη Μέση Ανατολή, όπου η κατανάλωσή τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ως μέλη του εγκληματικού δικτύου, Ελληνες, Αλβανοί και Τούρκοι υπήκοοι, ενώ εντοπίστηκε και ένα παρασκευαστήριο – αποθήκη σε περιοχή της Αττικής (κατά πληροφορίες στη Νέα Πέραμο). Στο εσωτερικό του βρέθηκαν πάνω από 650.000 χάπια της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ είχε τον περασμένο Ιούνιο κατάσχει μεγάλη ποσότητα αντίστοιχων ναρκωτικών χαπιών, τα οποία επίσης θεωρούνται ως τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα σε άλλη περιοχή κοντά σε Μεσόγεια εντοπίστηκε, επίσης ύστερα από παρακολούθηση, ταχύπλοο σκάφος το οποίο είχε μετασκευαστεί ειδικά ώστε να διαθέτει και αυτό κρύπτες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των χαπιών εκτός της Ελλάδας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Τι είναι το Captagon

Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών που προκαλεί και του εξαιρετικά εθιστικού του χαρακτήρα. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το 2010 το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή.

Η υδροχλωρική φαινετυλλίνη, που έγινε περισσότερο γνωστή με την εμπορική ονομασία Captagon, αναλύεται στον οργανισμό σε θεοφυλλίνη και αμφεταμίνη και χαρίζει στους χρήστες της ένα αίσθημα μεγάλης ευφορίας, αν όχι παντοδυναμίας, καθώς και εντυπωσιακή αντοχή στον πόνο, την πείνα και την έλλειψη ύπνου. Στα συμφραζόμενα της Συρίας, αυτό εξασφαλίζει μαχητές παράτολμους και αφοσιωμένους, ενώ οι συριακές αρχές έχουν ασκηθεί στο να αναμένουν τουλάχιστον 48 ώρες πριν υποβάλλουν τους αιχμαλώτους τους στις (κάθε άλλο παρά ήπιες) ανακριτικές τους μεθόδους, οι οποίες, όσο διαρκεί η επήρεια του Captagon δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ:

«Το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει τις επιτυχίες του στην προσπάθεια πάταξης του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης και της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών – Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής – Αιγαίου προέβη στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με διεθνείς προεκτάσεις, η οποία είχε εγκαταστήσει εργαστήριο παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON σε περιοχή του νομού Αττικής, σε κοινή επιχείρηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο παραγωγής CAPTAGON που ανακαλύπτεται στην Ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα, κατασχέθηκαν περίπου 635.000 δισκία CAPTAGON, όπλα, χρηματικά ποσά, μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητα Ι.Χ., φορτηγό αυτοκίνητο Ι.Χ., ταχύπλοο σκάφος), ενώ συνελήφθησαν 4 άτομα, ένα (1) αλβανικής υπηκοότητας, ένα (1) τουρκικής υπηκοότητας και δύο (2) ημεδαποί. Αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τρία (3) άτομα μεταξύ των οποίων και συνταξιούχος αστυνομικός.

Η αξία των κατασχεθέντων συνθετικών ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON υπολογίζεται στο ποσό των 10.000.000 €».

Σχόλια