Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας (εικόνες-video)

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας (εικόνες-video)

Στην εξιχνίαση ενός μεγάλου και διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκάπηλων προχώρησαν οι Αρχές, έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 26 ατόμων μέχρι στιγμής, τα οποία χθες οδηγήθηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στον εισαγγελέα. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν άλλα 16 άτομα τα οποία αναζητούνται, ενώ οι κατηγορίες που τους βαραίνουν αφορούν σε 93 τουλάχιστον υποθέσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και εμπορίας αρχαίων αντικειμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

051016-arxaiokapiloi-1

Η ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας -Αχαΐα, Αγρολίδα, Πύργο, Κόρινθο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Λάρισα, Βόλο, Ρόδο, Αίγιο, Λαμία, Τρίκαλα, Δράμα. Στη Φθιώτιδα συνελήφθησαν 5 άνθρωποι ανάμεσά τους μάλιστα και μία οικογένεια από τη Λοκρίδα.

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσαν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα τις κινήσεις των μελών του κυκλώματος. Οι διωκτικές Αρχές δεν αποκλείουν μάλιστα, το ενδεχόμενο οι περιπτώσεις λαθρανασκαφής να αγγίζουν τριψήφιο νούμερο.

051016-arxaiokapiloi-2

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών -που ανέλαβε τη συγκεκριμένη υπόθεση- είχε αιτηθεί άρση τηλεφωνικού απορρήτου και το γεγονός ότι ο εισαγγελέας έκανε δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα επέτρεψε στους αστυνομικούς να ταυτοποιήσουν τα μέλη της σπείρας και να οδηγηθούν στα ίχνη τους.
051016-arxaiokapiloi-4
Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη της σπείρας είχαν αναλάβει διαφορετικούς ρόλους: Άλλοι έκαναν τις λαθρανασκαφές, άλλοι εκτιμούσαν την αξία των αρχαίων αντικειμένων που εντοπίζονταν και άλλοι έρχονταν σε επικοινωνία με υποψήφιους αγοραστές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.
051016-arxaiokapiloi-3

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ανακτηθεί σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί που τους προόριζαν για πώληση σε δημοπρασίες και συλλέκτες κυρίως στο εξωτερικό και ειδικότερα τη Γερμανία.

Ο ένας εκ των αρχηγών της σπείρας, ένας 54χρονος άνδρας, ο οποίος έχει συλληφθεί, εντοπίστηκε στον Προμαχώνα. Στο αυτοκίνητό του είχε 946 αρχαία νομίσματα και προορισμός του ήταν η Γερμανία.

Ανέσυραν αγάλματα από πηγάδι της Νεμέας

Δύο αγάλματα ανασύρθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης από πηγάδι στην περιοχή Πετρί της Νεμέας. Ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής με δηλώσεις του καταδίκασε τους αρχαιοκάπηλους που εκμεταλλεύονται την πολιτιστική κληρονομιά με αυτόν τον τρόπο.

Δείτε την ανάσυρση των αντικειμένων στο βίντεο του korinthostv.gr:Σχόλια