Φίλης: «Μένουμε στην εξουσία γιατί μας θέλει ο λαός»

Φίλης: «Μένουμε στην εξουσία γιατί μας θέλει ο λαός»

Μετά την έκταση που δόθηκε μέσω των βαρύγδουπων  δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη  αναφορικά  το κίνημα «Παραιτηθείτε» ο ίδιος θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε τόσο στην πολυαναμενόμενη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τετάρτη 15 Ιουνίου, όσο και στον πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ότι αφορά τους «Παραιτηθείτε» δήλωσε: «ήταν «μια δημοκρατική παρέμβαση» για να αποκαλυφθεί «η παλαιοκομματική προσπάθεια για την αναστήλωση του καθεστώτος που προκάλεσε μεγάλο κοινωνικό πόνο και κρίση».

Από το στόχαστρο του Νίκου Φίλη δεν ξέφυγε όμως ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο φαιοκίτρινος Τύπος έχουν στοχοποιήσει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό» σημειώνει διαγράφοντας επαναλαμβανόμενες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. «Μένουμε στην εξουσία γιατί ο λαός θέλει να μείνουμε στην εξουσία. Δεν έχουμε δικαίωμα να λιποτακτήσουμε» τονίζει. Επίσης στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι «σημείο αναφοράς για όλους μας είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων».

Τι έχετε να πείτε μετά τη διαδήλωση με το σύνθημα «παραιτηθείτε»; Ούτε μπουρζουάδες κατέβηκαν στο Σύνταγμα ούτε εχθροί του λαού. Μήπως ήταν υπερβολική η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι σε μια ήσυχη και ειρηνική διαδήλωση;

«Καμία πολιτική κίνηση δεν είναι στο απυρόβλητο της κριτικής και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πόσω μάλλον όταν επιχειρείται να επιβληθεί ένταση και ακραία πόλωση και, μάλιστα, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και μόλις λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που σηματοδοτεί δυνατότητες να εισέλθει η χώρα σε μια περίοδο ανάκαμψης με την κοινωνία όρθια. Αλλωστε και η δημοσκόπηση που δημοσιεύσατε την προηγούμενη Κυριακή επιβεβαιώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών, δεν εγκρίνει την ανερμάτιστη αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ και, μέσα στα αναμφιβόλως μεγάλα προβλήματα, προσβλέπει στην ακόμη πιο εντατική προσπάθεια της κυβέρνησης στα ζητήματα της καθημερινότητας και της ανάπτυξης. Δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική λύση στην κυβερνητική προσπάθεια. Η αντίδρασή μας λοιπόν στη διαδήλωση των “Παραιτηθείτε” αφορά στην επιμονή μας να γυρίσει σελίδα η χώρα, να μη χαθεί η ευκαιρία και να αφήσουμε στο παρελθόν την παλαιοκομματική προσπάθεια για την αναστήλωση του καθεστώτος που προκάλεσε μεγάλο κοινωνικό πόνο και κρίση. Ηταν ένα σήμα, μια δημοκρατική παρέμβαση, που βοήθησε να αποκαλυφθούν όσοι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου, δηλαδή κυρίως η ΝΔ, αλλά και άλλες συνιστώσες που παίζουν με την ιδέα του “ακραίου κέντρου”. Επίσης, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να ασκείται πολιτική με hastag και μάλιστα με όρους εχθροπαθούς λαϊκισμού».

Ακόμα και αν πίσω από τους «Παραιτηθείτε» ήταν η ΝΔ ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τι το μεμπτό υπάρχει στη διοργάνωση μιας αντικυβερνητικής διαδήλωσης; Γιατί θεωρείτε ότι η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να διευκολύνει την κυβέρνηση;

«Η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Δηλαδή να ελέγχει αποτελεσματικά τις πράξεις της κυβέρνησης και να καταθέτει προτάσεις και πιθανές λύσεις στα προβλήματα. Τέτοιες προτάσεις η αντιπολίτευση δεν έχει και αποδείχθηκε περίτρανα στις πρόσφατες συζητήσεις στη Βουλή για τρία κορυφαία νομοσχέδια, το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το αναπτυξιακό. Η αντιπολίτευση δικαιούται και οφείλει να διαμαρτύρεται όταν διαφωνεί. Και αυτή η τακτική της είναι εύλογο να προκαλεί πολιτική κριτική και αντιπαράθεση. Να μη μας διαφεύγει όμως το timing. Τους επόμενους μήνες κρίνεται η μετάβαση της χώρας από τη κρίση, σταδιακά, στην ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυταπάτες προτού αναλάβει την κυβέρνηση. Αφού λοιπόν άλλα πιστεύατε και άλλα αναγκάζεστε, όπως λέτε, να εφαρμόσετε, γιατί μένετε στην εξουσία;

«Μένουμε στην εξουσία γιατί ο λαός θέλει να μείνουμε στην εξουσία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον Σεπτέμβριο νέα λαϊκή εντολή με βάση τα αποτελέσματα της σκληρής διαπραγμάτευσης και των οδυνηρών συμβιβασμών του Ιουλίου. Επιδιώκουμε, παρεμβαίνοντας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, να εξασφαλίσουμε ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων ώστε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ανόρθωσης του κοινωνικού κράτους, αντιμετώπισης του επαχθούς χρέους και δίκαιων αναπτυξιακών επιλογών, κατά προτεραιότητα προς όφελος εκείνων που πλήρωσαν ιδιαίτερα επώδυνα την κρίση. Δεν έχουμε δικαίωμα να λιποτακτήσουμε και να διευκολύνουμε την επιστροφή των υπευθύνων για την κρίση και την αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη διαχείρισή της».

Αν σας θέλει ο λαός, πώς σχολιάζετε τα συνεχή κρούσματα αποδοκιμασίας σε υπουργούς της κυβέρνησης; Συμμερίζεστε και εσείς την άποψη ότι αυτά τα επεισόδια προκαλούνται από ένα ιδιότυπο μέτωπο της Ακροδεξιάς με τους πρώην συντρόφους σας της Λαϊκής Ενότητας;

«Δεν θα υιοθετούσα, τουλάχιστον επί του παρόντος, την έκφραση “ιδιότυπο μέτωπο” της Ακροδεξιάς και ορισμένων πρώην συντρόφων μας. Ωστόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη διαπιστώνει κανείς, στο όνομα μιας αντιφατικής αντισυστημικής κριτικής, σύγκλιση αντιλήψεων με εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική καταγωγή. Από αυτή την πολιτική σύγχυση κερδίζει η Ακροδεξιά. Και στον ακραίο αντιευρωπαϊσμό δεν ηγεμονεύει η έλλογη κοινωνική-αριστερή κριτική. Με την Αριστερά στην κυβέρνηση στη χώρα μας, η έκφραση της πολιτικής δυσαρέσκειας για να είναι αποτελεσματική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και της δημοκρατίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον αντίπαλο – τις συντηρητικές και τις αντιδραστικές δυνάμεις. Οσοι από την Αριστερά νομίζουν ότι θα βρουν λόγο πολιτικής ύπαρξης με μια ακατάληπτη συνθηματολογία αλλά και πρακτικές εκκολαπτόμενης αντιπολιτικής και βίας, θα διαψευστούν».

Απλή αναλογική παντού

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται εσωτερικά διχασμένος όταν οι «53» δημοσιοποιούν τη διαφωνία τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Οι ριζικές αλλαγές στους θεσμούς του κράτους και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος αποτελούν μέρος του συνολικού προοδευτικού μεταρρυθμιστικού μας σχεδίου. Οι πρωτοβουλίες μας για την ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος ανταποκρίνονται στη λαϊκή εντολή να μην επιστρέψουμε στην εποχή των σκανδάλων, του αυταρχισμού, των πελατειακών τακτικών, του ευτελισμού της δημόσιας ζωής. Και αυτή η επιδίωξη προϋποθέτει το καθημερινό παράδειγμα, ώστε να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών και να δημιουργείται μια ειλικρινής, δημοκρατική σχέση με την πολιτική».

Πολυφωνία υπάρχει και για τον εκλογικό νόμο. Ποια πρόταση πιστεύετε ότι θα υπερισχύσει;

«Σημείο αναφοράς για όλους μας είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή, Αυτοδιοίκηση και συνδικάτα».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Νίκου Φίλη σε ΝΔ για προσφυγικό και αγροτικόΣχόλια