Φόροι έως 46 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

Φόροι έως 46 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

Εσοδα από φόρους της τάξης των 45-46 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται ότι θα προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν ήδη μπει στη διαδικασία της σύνταξης, καθώς το προσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου και μάλιστα… συνοδευόμενο και από το νέο μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016-2019 (σ.σ.: το αν θα υπάρξει τελικώς αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2015 θα αποφασιστεί από τη νέα κυβέρνηση. Το μνημόνιο αφήνει περιθώριο να μη συνταχθεί καινούργιος προϋπολογισμός για τη φετινή χρονιά δεδομένου ότι έχουν ήδη περάσει τα τρία τέταρτα του έτους, ενώ τα αναθεωρημένα μεγέθη για το 2015 θα αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016).

Υστέρηση εσόδων και τον Αύγουστο

Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα έσοδα από φόρους μέσα στο 2015 θα φτάσουν στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στο Γενικό Λογιστήριο έχει αποκλειστεί από τώρα το ενδεχόμενο να επιτευχθεί ο στόχος, παρά τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν με τους μνημονιακούς νόμους του Ιουλίου και του Αυγούστου. Ηδη η υστέρηση των φορολογικών εσόδων το 7μηνο έφτασε στα 3,46 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς συγκεντρώθηκαν 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου για είσπραξη 25,77 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι και τον Αύγουστο υπήρξε υστέρηση της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, παρά τη συσσώρευση πολλών φορολογικών υποχρεώσεων (πληρωμή φόρου εισοδήματος από το σύνολο των νομικών προσώπων, πληρωμή φόρου εισοδήματος από όλα τα φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν δήλωση μετά τις 19 Ιουλίου, 2η δόση ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο β’ τρίμηνο του 2015 από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες, δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών από περίπου 800.000 οφειλέτες κ.λπ.).

Τα συνολικά έσοδα που έπρεπε να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών τον Αύγουστο έφταναν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικώς δεν συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια, με τη μεγάλη υστέρηση να εντοπίζεται κυρίως στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και στους φόρους (ειδικό φόρο κατανάλωσης) των πετρελαιοειδών.

Αναθεώρηση του στόχου προς τα κάτω

Με την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα να προσεγγίζει πλέον στο 8μηνο τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ο στόχος για τα το 2015 από τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω στα επίπεδα των 43,5-44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα για να επιτευχθεί και ο νέος στόχος θα πρέπει πέρα από τους προγραμματισμένους φόρους -ΕΝΦΙΑ, δύο υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, τέσσερις δόσεις φόρου νομικών προσώπων και τέλη κυκλοφορίας- να αποδώσουν και τα νέα μέτρα. Δηλαδή:

1. Να εισπραχθούν περίπου 750 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, εκ των οποίων τα 170 θα πρέπει να προέλθουν από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή από το… υποκατάστατο μέτρο που θα βρεθεί από τη νέα κυβέρνηση. Από την 1η Οκτωβρίου, αντιμέτωποι με τους αυξημένους συντελεστές του ΦΠΑ θα βρεθούν και οι ξενοδόχοι αλλά και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος κ.λπ.).

2. Να συγκεντρωθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ από την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής για τα νομικά πρόσωπα από το 80% στο 100% (σ.σ.: τα αυξημένα ποσά αναμένεται να φανούν στο taxisnet μέσα στον μήνα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ ετοιμάζουν αυτοματοποιημένη διαδικασία χρέωσης των ποσών που αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις).

3. Να συγκεντρωθούν περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης που ήδη άρχισε να αποτυπώνεται στα μηνιαία εκκαθαριστικά των μισθωτών και των συνταξιούχων με αποδοχές άνω των 1.800-2.000 ευρώ τον μήνα.

4. Να εισπραχθούν περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ από τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε σκάφη, πισίνες και ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών (ο φόρος καταλογίστηκε ήδη μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος, ενώ 35.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν και συμπληρωματικό εκκαθαριστικό).

Από την αναθεωρημένη εισπρακτική επίδοση του 2015, οι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότεροι προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές (σ.σ.: για το 2016 έχει προβλεφθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που μεταφράζεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% ή 450 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο στόχος για το 2015).

Αμέσως μετά τις εκλογές -και ανάλογα με τη μέχρι τότε πορεία των δημοσίων εσόδων- θα φανεί αν ο στόχος των 45-46 δισεκατομμυρίων ευρώ (μόνο από φόρους) θα κριθεί ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα για το 2016.

Πηγη: naftemporikiΣχόλια