ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Σε επιβολή 23% πιέζουν οι δανειστές

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Σε επιβολή 23% πιέζουν οι δανειστές

Βόμβα τεραστίων διαστάσεων «έσκασε» και αφορά το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ύστερα από κοινή απόφαση των θεσμών, ούτε το 6%, ούτε όμως το 13% δεν «κλείδωσαν», με τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη να δηλώνει άγνοια επί της συγκεκριμένης απόφασης.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα γιατί οι δανειστές δεν πείθονται σε όσα λέει πως έκανε ή θα κάνει, ενώ αμφισβητούν αν τα μέτρα που αυτή λαμβάνει αποδίδουν.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα φέρεται να έβαλαν «φρένο»  στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία).

Το πιο άμεσο για την κοινωνία πρόβλημα είναι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς εχθές 23 Οκτωβρίου εξέπνευσε και η νέα διορία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών –με ένα απλό δελτίο Τύπου όμως και όχι δημοσιοποιώντας κάποια απόφαση ή άλλη διάταξη νόμου- για την αναστολή της επιβολής του φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί διατύπωσαν τις ενστάσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Επί της ουσίας, η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή.

Μέχρι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει και τα ισοδύναμα άλλα μέτρα που θα επιβάλει, για να βρει κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να μπαλώσει την «τρύπα» που ανοίγει από τη μη εφαρμογή του μέτρου –αν και εφόσον τελικώς καταργηθεί φυσικά.

Πέραν του ζητήματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες ότι πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τους θεσμούς), η κυβέρνηση θα πρέπει γενικότερα να κινηθεί πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν μπορέσει να υλοποιήσει το σύνολο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου έως την Τρίτη.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), το οποίο εφόσον έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα έως την Τρίτη και έχει ολοκληρωθεί και η σχετική έκθεση των θεσμών, θα συζητήσει το κατά πόσον ανταποκρίθηκε η Αθήνα στις υποχρεώσεις της και θα εισηγηθεί την εκταμίευση ή μη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Αν η εισήγηση είναι θετική, τότε τα κεφάλαια αναμένεται να εκταμιευθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας για την εκταμίευση της δόσης είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες πως δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η εκταμίευση.

parartima3

Σχόλια