0:27 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

FT: Η Ελλάδα θα εξαρτάται για χρόνια από τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ

FT: Η Ελλάδα θα εξαρτάται για χρόνια από τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ

Ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα θα εξαρτάται από τους πιστωτές της, εκτιμούν οι Financial Times, λίγες ώρες μετά τις πρώτες αισιόδοξες ενδείξεις από τους Ευρωπαίους εταίρους για μία πιθανή συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, στο δημοσίευμα που συνυπογράφουν οι Σον Ντόναν και Πίτερ Σπίγκελ, σημειώνεται ότι ό,τι και αν συμβεί, ακόμα και αν κλείσει η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, η χώρα μας δεν πρόκειται να καταφέρει για πολλά χρόνια να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις, και για χρόνια θα εξαρτάται από τη στήριξη της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξαιτίας της σοβαρότητας των οικονομικών προβλημάτων της.

Οι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι παρά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έχουν ως στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι πιστωτές γνωρίζουν πως δεν υπάρχει περιθώριο για αισιόδοξα σενάρια.

Η ελληνική κυβέρνηση, γράφει το δημοσίευμα, είναι αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος στην «επαχθή σχέση της με το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους πιστωτές της μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν το πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρωθεί».

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι FT, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εκτιμούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο «υπερβολικά αισιόδοξο», καθώς ακόμα και στην περίπτωση της συμφωνίας και της αποτροπής της χρεοκοπίας, οι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν αν η Αθήνα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μέσα στους ερχόμενους 9 μήνες.

«Σύμφωνα με τα λόγια ενός ανώτερου αξιωματούχου κοντά στις διαπραγματεύσεις, πολλοί στο ΔΝΤ “θα προτιμούσαν να κόψουν το μικρό τους δάχτυλο” από την επέκταση του προγράμματος», γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι, ωστόσο, είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας θα επιλυθούν μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Οι δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της ,είναι πιθανό να χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ πέρα από το πρόγραμμα της τρέχουσας τετραετίας, ύψους 30 δισ. δολαρίων.

«Ακόμη και στην περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας, οι πιστωτές της χώρας δεν θα μπορέσουν να απαγκιστρωθούν», γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Αν η Αθήνα δεν μπορέσει να πληρώσει την δόση του ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ. Ευρώ στις 30 Ιουνίου –που θα είναι η πρώτη αναπτυγμένη χώρα, η οποία δεν καταφέρνει να αποπληρώσει τη δόση-, θα έχανε αμέσως την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους του ΔΝΤ.

Τότε, θα έπρεπε να στραφεί σε χώρες-μέλη της ΕΕ για στήριξη, μία πιθανότητα για την οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται εν μέσω προειδοποιήσεων για κοινωνική αναταραχή και ανθρώπινα δεινά που θα μπορούσαν να προκύψουν», αναφέρει η εφημερίδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπληρώνει το δημοσίευμα, έχει αρχίσει να δομεί τη βάση για ένα πρόγραμμα βοηθείας πολλών δισ. ευρώ ως «ισοζύγιο πληρωμών», γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να ζητήσει δάνεια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος χρηματοδοτείται από τα 28 κράτη-μέλη της, ώστε να βοηθηθεί για να πλεύσει στην δική της πορεία σε κάθε κρίση πληρωμών.

Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει το δημοσίευμα, μέλη της ΕΕ, όπως η Μεγάλη Βρετανία, θα έχουν με προσοχή αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στην ελληνική διάσωση, θα βρεθούν ξαφνικά εκτεθειμένα.

Αυτά τα πλάνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία επιστροφή του ρόλου του ΔΝΤ, και οι όροι για οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα είναι όμοιοι με εκείνους που η Αθήνα αντιστέκεται να εφαρμόσει τόσο σθεναρά.

Οι FT αναφέρονται και στο σενάριο Grexit λέγοντας ότι η ΕΕ θα εξακολουθεί να θέλει να δείξει μία κάποια αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό τη στιγμή της έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναφέρεται πως κάποιοι στο Βερολίνο εκτιμούν ότι οι πιστωτές θα έπρεπε να εστιάσουν λιγότερο στην προσπάθεια να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και περισσότερο στην προετοιμασία μίας εξόδου με την υπόσχεση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα, ακόμα και με μία άτακτη χρεοκοπία, θα μπορούσε να επιβιώσει χάρη στους πόρους της για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Σάιμον Τζόνσον, υποστηρίζει ότι αυτό δε θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό.

«Το ΔΝΤ υπάρχει για να βοηθήσει όταν οι χώρες καταρρέουν και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», λέει ο Τζόνσον και συμπληρώνει «μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς το ΔΝΤ αν έχεις πλεόνασμα. Αλλά δεν μπορείς χωρίς αυτό για πολύ καιρό».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας