Γαλλία: Πέντε μήνες φυλακή σε δήμαρχο που αρνήθηκε να παντρέψει ομόφυλο ζευγάρι

Γαλλία: Πέντε μήνες φυλακή σε δήμαρχο που αρνήθηκε να παντρέψει ομόφυλο ζευγάρι

Σε πέντε μήνες φυλακή με αναστολή, καταδικάστηκε δήμαρχος της Αριστεράς στη Νότια Γαλλία, η οποία αρνήθηκε να τελέσει τον γάμο δύο γυναικών, επικαλούμενη τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφότου τέθηκε σε ισχύ, τον Μάιο του 2013, ο αποκαλούμενος νόμος «γάμος για όλους», ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει 17.500 γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη Γαλλία.

Η Σαμπρίνα Ουτ, πρώην βοηθός της γερουσιάστριας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαμιά Γκαλί και σήμερα δήμαρχος του 15ου και του 16ου διαμερίσματος της Μασσαλίας, κρίθηκε ένοχη για «διακρίσεις από πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί δημόσιο αξίωμα λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των θυμάτων».

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 2014. Την ημέρα εκείνη η Σαμπρίνα Ουτ ανέθεσε σε έναν βοηθό της – που όμως δεν είχε τέτοιες αρμοδιότητες – να παντρέψει την Κλοντ Ζενάρ με την Ελέν Μπουρουκοά, δυο γυναίκες που συζούσαν επί 12 χρόνια. Λίγους μήνες αργότερα, ο γάμος ακυρώθηκε και οι δύο γυναίκες τον τέλεσαν εκ νέου στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Τη δεύτερη φορά, η Ουτ τέλεσε τον γάμο κανονικά.

Το δικαστήριο επέβαλε στη δήμαρχο πιο αυστηρή ποινή από αυτό που ζητούσε η εισαγγελία, με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε την εποχή εκείνη, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες. Όλοι τους είπαν ότι η Σαμπρίνα Ουτ «δεν ήθελε να τελέσει τον γάμο γιατί αντέβαινε στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της και έλεγε ότι θα πάει στην κόλαση».

Σχόλια