Γαλλία: Σε δίκη παραπέμπεται η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Γαλλία: Σε δίκη παραπέμπεται η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Σε δίκη παραπέμπεται η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί, με απόφαση του Ανώτατου Εφετείου της Γαλλίας.

Η κ. Λαγκάρντ κατηγορείται για αμέλεια στην υπόθεση της αμφιλεγόμενης διαιτησίας υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, στη διαμάχη με την τράπεζα Crédit Lyonnais το 2008, όταν η ίδια διατελούσε υπουργός Οικονομίας.

Μετά την ανακοίνωση των παραπάνω, οι νομικοί εκπρόσωποι της επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισαν ότι η πελάτισσά τους θα αποδείξει στο δικαστήριο την αθωότητά της.

Σημειώνεται ότι η κ. Λαγκάρντ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αναλυτικότερα, η πρώην υπουργός κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει μια διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημοσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ταπί θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.

Τελικά, η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο.

Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης, έξι άτομα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού.

Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι το Δεκέμβριο, οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί η δίκη, η κ. Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Η ίδια ανέκαθεν υποστήριζε ότι ενήργησε «προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στο νόμο».

 Σχόλια