Γερμανία: Αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας για τους τζιχαντιστές του «ΙΚ»

Γερμανία: Αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας για τους τζιχαντιστές του «ΙΚ»

Την αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας απ’ όσους εντάχθηκαν στο αυτοαποκαλούμενο «ισλαμικό κράτος» για να πολεμήσουν στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να μπλοκάρει την επιστροφή τους στη χώρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σημαντικά, περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν καταγραφεί να έχουν ταξιδέψει από τη Γερμανία στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ τα τελευταία χρόνια και περίπου 70 επαναπατριζόμενοι συμμετείχαν σε ένοπλες μάχες ή έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση εκεί, είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας.

«Για να αποτρέψουμε τους τζιχαντιστές να επιστρέφουν στην Γερμανία, επιθυμούμε να εξετάσουμε τις νομικές δυνατότητες να αφαιρούμε την γερμανική υπηκοότητα από ανθρώπους, αν εκείνοι πολεμούν στο πλευρό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης στο εξωτερικό και φέρουν και άλλη υπηκοότητα μαζί με την γερμανική», αναφέρει το προσχέδιο, που η κυβέρνηση συνασπισμού του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει αύριο Πέμπτη.

Το Βερολίνο επίσης εξετάσει την αφαίρεση της ταυτότητας και του διαβατηρίου από Γερμανούς υποστηρικτές του «Ισλαμικού Κράτους» με στόχο να αποτραπούν να ταξιδεύουν σε περιοχές που ελέγχει το «ΙΚ», σημειώνεται στο έγγραφο, ενώ εξετάζεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης (ηλεκτρικό βραχιόλι) σε όσους πολέμησαν για το «ΙΚ» και επέστρεψαν στη χώρα.

Η αυξανόμενη παρακολούθηση με κάμερες σε δημόσιους χώρους για την καλύτερη αντιμετώπιση απειλών που θέτουν ισλαμιστές, καθώς και ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποτελεί ακόμη ένα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η οποιαδήποτε συζήτηση για εντατικοποίηση των παρακολουθήσεων προκαλεί διαμάχη στην Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, κυρίως λόγω των εκτεταμένων παρακολουθήσεων που εφάρμοζε η Στάζι, η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας και, παλαιότερα, η ναζιστική Γκεστάπο.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιθυμεί να διευκολύνει τη διαδικασία δήµευσης περιουσιακών στοιχείων αν υπάρχει η υποψία ότι αυτά αποκτήθηκαν μέσα από τρομοκρατικές δραστηριότητες.Σχόλια