Γιούνκερ: Απογοητευμένος από τη στάση της Τουρκίας για το σατιρικό τραγούδι – τέτοιες συμπεριφορές μας απομακρύνουν από την Τουρκία

Γιούνκερ: Απογοητευμένος από τη στάση της Τουρκίας για το σατιρικό τραγούδι – τέτοιες συμπεριφορές μας απομακρύνουν από την Τουρκία

Τη λύπη του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απευθυνόμενος σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, για τη στάση των τουρκικών αρχών στην αντιπαράθεσή τους με τη Γερμανία , ύστερα από τη μετάδοση ενός σατιρικού τραγουδιού και την απαγγελία ενός ποιήματος προσβλητικού για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω γιατί ένας Γερμανός πρεσβευτής καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών λόγω ενός τραγουδιού, σίγουρα απαράδεκτου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιούνκερ. «Αυτό δεν μας φέρνει κοντά στην Τουρκία, αλλά το αντίθετο, μας απομακρύνει». Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία Μάρτιν ‘Ερντμαν κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 29 Μαρτίου μετά τη μετάδοση ενός σατιρικού τραγουδιού από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, το οποίο κρίθηκε προσβλητικό για το πρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας. ‘Εκτοτε η αντιπαράθεση για την ελευθερία της έκφρασης εντάθηκε, και οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας είναι τεταμένες, μετά την απαγγελία ενός ποιήματος, πιο αιχμηρού, στη δημόσια γερμανική τηλεόραση για τον Ερντογάν. Μη θέλοντας να πάρει θέση, ο Γιούνκερ υπεραμύνθηκε, σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταναστευτική πολιτική, της επίμαχης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. «Απ’ όλες τις λύσεις που έχουμε, η συνεργασία με την Τουρκία είναι η καλύτερη. Πολύ απλά, πρώτον, γιατί τα σύνορα έχουν πάντα δύο πλευρές και πρέπει να τα προστατεύουμε καλύτερα με τη βοήθεια του γείτονα και όχι εναντίον του», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες σήμερα, ο Γιούνκερ αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Στρασβούργο την προσεχή εβδομάδα για να συζητήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που υπογράφηκε μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. Γιούνκερ και Νταβούτογλου αναμένεται να μιλήσουν κατά τη σύνοδο της ολομέλειας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 19 Απριλίου, ενώ θα έχουν και διμερή συνάντηση για τη συμφωνία για τη μετανάστευση.

Σχόλια