Γκάμπριελ: Συμφωνίες με την Ελλάδα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων & τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Γκάμπριελ: Συμφωνίες με την Ελλάδα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων & τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε η υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, εκ των οποίων η πρώτη θα αποβλέπει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καινοτόμων προϊόντων και η δεύτερη θα αφορά την ενέργεια.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γκάμπριελ ,στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και επεσήμανε ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις, έχοντας τόσες πολλές αντιδράσεις.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πλέον δεν τίθεται θέμα για Grexit και ότι η συζήτηση πλέον θα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.

«Είναι σημαντικό, πρώτον, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθούν τα κοινωνικά συστήματα στην Ελλάδα και δεύτερον, να προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, από ευρωπαϊκής πλευράς, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να προωθηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές, στην ψηφιοποίηση και στην ενέργεια, και νομίζω ότι και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για το σκοπό αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στη χώρα μας, είναι μεγάλο, αναφέροντας ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει πόρους από το γερμανικό δημόσιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και να υποδεχθεί επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικότερα, κάνοντας λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας ο αντικαγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Όπως είπε, η μία συμφωνία θα αποβλέπει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καινοτόμων προϊόντων και η δεύτερη θα αφορά την ενέργεια.

Όπως εξήγησε, στη Γερμανία υπάρχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα, του οποίου κάνουν έντονη χρήση οι μικρομεσαίοι, διότι υποστηρίζει και προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε θέματα κυρίως καινοτομίας.

«Το πρόγραμμα αυτό θα το ανοίξουμε και για την Ελλάδα, για χρηματοδότηση και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με προγράμματα και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε καινοτόμα προγράμματα. Το πρόγραμμα αυτό μέχρι σήμερα το έχουμε επεκτείνει και στο Ισραήλ και στην Πολωνία και θα προσθέσουμε και ως τρίτη χώρα την Ελλάδα. Είμαι δε βέβαιος ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση από τις ελληνικές επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή στη Γερμανία οι οποίες συνεργάζονται, και αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε νέα προϊόντα και σε νέες διαδικασίες παραγωγής, στην έρευνα και στην ανάπτυξη, σε όλο το φάσμα των προϊόντων.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικά στη διάθεσή του 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όχι μόνο για την Ελλάδα, και είναι ανοιχτό και αιτήσεις μπορούν να γίνουν άμεσα.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη συμφωνία, ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι έχει να κάνει με την αειφόρο ανάπτυξη. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό όσον αφορά τις ανανεώσιμες ενέργειες και πηγές ενέργειας, αντικείμενο και πεδίο στο οποίο στη Γερμανία τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία.

Στο ίδιο θέμα, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα αυτό και για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε, θα προκύψει και η δεύτερη αυτή συμφωνία.

 Σχόλια