Η Αντιγόνη και η «αναρχία» του Ήθους: Οι Έλληνες των πληγωμένων Βρυξελλών κάνουν θεατρικό για να στηρίξουν το σύστημα υγείας της Ελλάδος

Η Αντιγόνη και η «αναρχία» του Ήθους: Οι Έλληνες των πληγωμένων Βρυξελλών κάνουν θεατρικό για να στηρίξουν το σύστημα υγείας της Ελλάδος

Η 22α Μαρτίου 2016 δεν ήταν απλά μια Καθολική μεγαλοβδομαδιάτικη Τρίτη, αλλά μια βαθιά πένθιμη ημέρα. Όχι μόνο για την πόλη των Βρυξελλών, ούτε μόνο για τα κορμιά που τόσο σπάταλα διαμέλισε η έκρηξη μιας βαθιά εμμονικής μισαλλοδοξίας. Οι Βρυξέλλες της 22ας Μαρτίου θα αποτελούν πλέον στη συνείδησή μας ακόμα ένα ιστορικό ορόσημο που θα μας θυμίζει την προσπάθεια αποκαθήλωσης των αρχών, των αξιών και των ιδανικών του δυτικού πολιτισμού.
Πρόκειται για ένα τρίπτυχο το οποίο έχει ως βάση και αρχέγονη θρυαλίδα του το Ήθος. Μα που, πριν καν αρχίσουν να το αιματοκυλούν οι τζιχαντιστές, το σαμποτάρουν εδώ και δεκαετίες οι ίδιοι οι ηγέτες του. Εκφυλίζοντας την ενδογενή παρόρμηση για αρετή, δικαιοσύνη, τιμιότητα, συνέπεια, συμπόνια κι ανθρωπιά με το φαίνεσθαι, την επιφάνεια, την ύλη, το ποσότητα, την εικόνα. Αλλοιώνοντας το ήθος με την ηθική.
Σε ένα τέτοιο τοπίο, στην καρδιά των πληγωμένων, παγωμένων και στρατοκρατούμενων πλέον Βρυξελλών, η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ ξεπηδά μέσα από το παγωμένο μα κατάμεστο Théâtre de l’Atelier του παρισινού κι εμπόλεμου 1944 κι έρχεται σε λίγες ημέρες, στο Théâtre Marni των Βρυξελλών, κυοφόρος της μοίρας της και κηροφόρος της συνείδησης όλων των εποχών, να φωνάξει «όχι» στα ανίερα και στα ανήθικα και να εμποδίσει τις βολές «εκεί όπου δεν υπάρχουν ονόματα: στο σωρό»
Το ατίθασο πνεύμα και η μαχητικότητα του ελληνικού θιάσου Nόta Théâtrale – τα μέλη του οποίου ζουν και δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες και ανεβάζουν την παράσταση , από τις 7 μέχρι και τις 10 Απριλίου – δεν περιορίζεται μόνο στο μήνυμα. Με τα έσοδα της παράστασης ο θίασος ενισχύει την πρωτότυπη και γενναία ομολογουμένως βέλγικη πρωτοβουλία «Urgences Grèce» υπέρ της Ελλάδας. Τη Δράση αυτή ξεκίνησε το Ίδρυμα Saint-Pierre του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saint Pierre, μέλος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles) υπό την αιγίδα του Πρύτανη Didier Viviers, το Νοσοκομείο Erasmus μαζί με 5 άλλα Νοσοκομεία του ULB, οι Γιατροί του Κόσμου και άλλοι φορείς.

Με κεντρικό μήνυμα: «Στοπ στο Grexit στην Υγεία», η δράση έχει τριπλό στόχο:πρώτον, να στηρίξει συμβολικά και πρακτικά, εν μέσω κρίσης, την ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στην υγειονομική περίθαλψη. Δεύτερον, να ενημερώσει τους Βέλγους και Ευρωπαίους πολίτες για την δραματική κατάσταση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθεί μία αλυσίδα ιατρικής αλληλεγγύης. Και τρίτον, να συγκεντρώσει υπογραφές σε ένα κείμενο αναφοράς προς τις ευρωπαϊκές αρχές, αιτούμενη την επαναφορά του ελληνικού προϋπολογισμού για την Υγεία στα προ της κρίσης επίπεδα.
Η εκστρατεία «Urgence Grèce» προσβλέπει στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων και ιατρικού εξοπλισμού, ώστε να υποστηριχθούν συγκεκριμένα: το Ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας στο Πειραιά, το πρόγραμμα βοήθειας με κινητή εξοπλισμένη μονάδα και ιατροφαρμακευτικό υλικό ενός κέντρου Υγείας στην περιφέρεια (βόρειο Εύβοια), η αγορά και συντήρηση θερμοκοιτίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Ως απάντηση στην κινητοποίηση αυτή ανθρωπιάς, η «Αντιγόνη», διαχρονικά ασυμβίβαστη κι επαναστάτρια, σπάει το σοφόκλειο καλούπι της, ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και με τη σφραγίδα του Ανούιγ ανανεώνει το αρχέγονο μήνυμά της προς την Ανθρωπότητα, υπογράφοντας επί σκηνής την «αναρχία» του Ήθους, και διατηρώντας έτσι στο ακέραιο το λόγο ύπαρξής της και στη δική μας εποχή, όπου καθημερινά Ηγέτες (π)ηθικίζουν, Πολίτες πενθούν και Νόμοι αφήνουν άταφους σύγχρονους Πολυνείκες…

Μαίρη Πανούση

Περισσότερες πληροφορίες:
Σχόλια