Η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας το ζητούμενο από την επίσκεψη Ολάντ

Η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας το ζητούμενο από την επίσκεψη Ολάντ

Η αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε διάφορους τομείς, είναι το ζητούμενο της επικείμενης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στη χώρα μας, ενώ στην κοινή διακήρυξη που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο ηγετών, κ.κ. Τσίπρα και Ολάντ, αναμένεται να υπάρχει ειδική αναφορά στο προσφυγικό.

Η αναβάθμιση αυτή, που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης, από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα, το κείμενο της οποίας είναι υπό διαμόρφωση.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

– Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.

– Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.

– Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά.

– Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.Σχόλια