Η επίσημη πρώτη του Κυριάκου – Έρχεται… μάχη στη βουλή με τον Τσίπρα

Η επίσημη πρώτη του Κυριάκου – Έρχεται… μάχη στη βουλή με τον Τσίπρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη «μετωπική» σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, η οποία θα ξεκινήσει στις 18:00, το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιανουαρίου.

Οχι μόνο επειδή θα πρόκειται για την πρώτη «μάχη» μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για μια σειρά από λόγους:

Οι κοινωνικές αντιδράσεις από πάμπολλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο κατακόρυφο. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες βρίσκονται στους δρόμους και πιέζουν την κυβέρνηση για βελτιώσεις.

Οι ομάδες αυτές αποτέλεσαν την ραχοκοκκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, συνιστούν και πρόκληση για την Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει να τις προσεταιριστεί.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης – με τον «αέρα» της πρωτοκαθεδρίας, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα δώσει ένα «πρώτο δείγμα γραφής» για τις διαθέσεις του έναντι της κυβέρνησης. Παράλληλα η συζήτηση θα διεξαχθεί στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Τάε Κβον Ντο, στην οποία θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει λέξη προς λέξη.

Πώς θα κινηθεί ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πηγές από το μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί στη λογική της τοποθέτησής του στο Τάε Κβον Ντο. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, στην εκδήλωση για τον 1 χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα ρητορικά διλήμματα και τα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη (ομιλία που ήταν έμπνευση του υπ. Επικρατείας Νίκου Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες) συνιστά μια πρόγευση για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει αύριο το βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του θα κινηθεί σε πιο ήπιους τόνους, θα θέσει τα ίδια διλήμματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης («είστε με το ΔΝΤ ή με τις πορείες» κ.ο.κ) καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση και θα αναμείνει να ακούσει την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην δευτερολογία του – και αναλόγως της ομιλίας Μητσοτάκη – σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός θα υιοθετήσει πιο επιθετικούς τόνους, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει και προσωπικές επιθέσεις.

Το βάπτισμα του πυρός

Από την Συγγρού, εκλαμβάνουν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό, ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολυμέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται ουσιαστικά για το βάπτισμα του πυρός στη βουλή για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ και όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα επάνω του.

Οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει αύριο το βράδυ το μεγάλο τεστ και όλοι θα αναμένουν να δουν πώς θα σταθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός έχει πάρει τον αέρα των κοινοβουλευτικών μαχών και δεν διστάζει να ρίξει στην ομιλία του δημαγωγικές κορώνες ή να κάνει προσωπικές επιθέσεις. Ενα άλλο πλεονέκτημα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα έχει τον τελευταίο λόγο, αφού ο πρωθυπουργός μιλάει τελευταίος στις προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις.

 Σχόλια