7:30 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Live: Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Live: Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο


Στη Λέσβο προσγειώθηκε μετά τις 10.00 το αεροσκάφος της Alitaliaπου μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πάπα στην χώρα μας έπειτα από 15 χρόνια και η Λέσβος έχει τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος).

Τον πάπα υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός και τον καλωσόριαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’. Έπειτα ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, οι κάτοικοι του νησιού έχουν ακροβολιστεί στις θέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να αντικρίσουν από κοντά τον ηγέτη της καθολικής εκκλησίας, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος της Μυτιλήνης αποφάσισε να κλείσουν στις 12:30 όλα τα καταστήματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να δώσουν το παρών στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της πόλης.

Συνάντηση Πάπα- Μπέρνι Σάντερς

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε σήμερα το πρωί, προτού αναχωρήσει για την  Λέσβο, με τον υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις   προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς, δήλωσε στο Ρόιτερς ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Ζακς, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση.

Πάπας: Θαυμάζω τους Έλληνες που κράτησαν ανοιχτή την καρδιά τους

Από τότε που η Λέσβος έγινε πέρασμα για πολλούς αποδημούντες, αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω στο νησί. Ευχαριστώ το θεό που μου έδωσε τη δυνατότητα και θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο που με προσκάλεσε, είπε ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στο λαό της Λέσβου .

Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες κράτησε ανοιχτή την καρδιά του και προσέφερε σε όσους έχουν ανάγκη. Σήμερα θα ήθελα να ανανεώσω την έκκληση μου για βοήθεια. Πολλοί πρόσφυγες που είναι στην Ελλάδα διαβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον, τόνισε ο ποντίφικας.

Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων είναι κατανοητές και νόμιμες, αλλά οι πρόσφυγες πάνω από αριθμοί είναι κυρίως άνθρωποι. Είναι αναγκαίο να χτίσουμε την ειρήνη εκεί που ο πόλεμος έφερε την καταστροφή και το θάνατο, είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

Μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύσεις στο προσφυγικό, είπε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης Πάπας Φραγκίσκος,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος έκαναν κοινή δέηση για όσους έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου προσπαθώντας να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος για να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου.

Σε μια συμβολική κίνηση Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος πέταξαν στεφάνια στα νερά του Αιγαίου στη μνήμη όλων εκείνων και κυρίως των παιδιών που πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

 Το μήνυμα του Πάπα στους κατοίκους της Λέσβου

“Εσείς κάτοικοι της Λέσβου αποδεικνύετε πως χτυπά η καρδιά μιαας ανθρωπότητας που ξέρει να αναγνωρίζει τον αδελφό και την αδελφή, που χτίζει γέφυρες και δεν χτίζουν φράχτες. Τα φράγματα δημιουργούν διαιρέσεις και οι διαιρέσεις προκαλούν συγκρούσεις”, τόνισε  ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το “ευχαριστώ” στα ελληνικά

Λέγοντας ευχαριστώ στα ελληνικά έκλεισε την ομιλία του στο λιμάνι της Μυτιλήνης ο Πάπας Φραγκίσκος.

Πάπας- Πατριάρχης - Αρχιεπίσκοπος: Μια προσευχή για τους πρόσφυγες

Πάπας: Ο ελληνικός λαός δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς

Τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην προσφυγική κρίση επαίνεσε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγη ώρα έπειτα από την άφιξή του στη Λέσβο.

Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία που επέδειξε ο ελληνικός λαός, σημειώνοντας ότι δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

Ο πρωθυπουργός τον υποδέχθηκε στο νησί που σήκωσε το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση, όπως σημείωσε και τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψη είναι ευκαιρία να αναδειχθεί ότι τόσο οι νησιώτες, όσο και στο σύνολό τους οι Ελληνες έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη, «παρά τις μεγάλες δυσκολίες και υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας που κάποιοι άλλοι επέβαλαν», σημειώνοντας ότι είναι υπερήφανος για αυτό.

Αλ. Τσίπρας προς Πάπα: Ιστορική η επίσκεψή σας

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

«Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός και ειδικά οι πολίτες των νησιών, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και παρά το ότι υπέφεραν –όπως είπε- από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που του επέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι άλλοι, έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη.

Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Τα tweet του Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψη του Πάπα

 

Πάπας Φραγκίσκος: «Δεν είστε μόνοι σας»

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος είπε απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες ότι δεν είναι μόνοι τους και τους ζήτησε να μην χάνουν την ελπίδα τους, ενώ παράλληλα εξήρε τη στάση του ελληνικού λαού.

«Δεν είστε μόνοι σας. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Ήθελα να έρθω εδώ σήμερα για να σταθώ δίπλα σας για να ακούσω την ιστορία σας για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε ο Ποντίφικας, σημειώνοντας πως «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο».

«Μην χάνετε την ελπίδα σας, σας αγκαλιάζω όλους με στοργή», είπε στο τέλος της ομιλίας του

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα παιδιά σας»

«Ξέρουμε ότι έρχεστε εδώ προσπαθώντας να αποφύγετε τον πόλεμο. Ξέρουμε ότι στην καρδιά σας νιώθετε αγωνία για τις οικογένειές σας. Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται ένας τάφος για τους νεκρούς σας. Θρηνήσαμε όταν είδαμε την σκληρότητα των αδελφών μας να κλείνουν τα σύνορα και να σας γυρίζουν την πλάτη. Όσοι φοβούνται εσάς, δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας. Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα παιδιά σας. Ξεχνάνε ότι η η μετανάστευση δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι ένα θέμα για όλο τον κόσμο.

Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος. Η Μεσόγειος είναι ένας τόπος ζωής, σταυροδρόμι πολιτισμών. Το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μία θάλασσα ειρήνης. Προσευχόμαστε οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή σύντομα να τελειώσουν. Προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους αυτής της περιοχής. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να τονίσουμε τη δραματική κατάσταση που ζουν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή. Δίνουμε υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε, ότι ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για εσάς».

Ιερώνυμος: «Να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται σε παραλίες»

Συγκλονισμένος από την επίσκεψη στη Λέσβο και τις σπαρακτικές ιστορίες που άκουσε από τους πρόσφυγες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε «να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου».

“Ενώνουμε τις φωνές μας για να στηρίξουμε τους ξεριζωμένους από τους πολέμους. Μόνο τα μάτια των παιδιών που είδαμε σήμετρρα φτάνουν για να καταλάβεις την χρεωκοπία της Ευρώπης. Συγχαίρω τους Έλληνες για το περίσσευμα ανθρωπιάς που επέδειξαν”, ενώ έκανε έκκληση προς τον ΟΗΕ για να πράξει τα δέοντα.

Το μήνυμα του Πάπα στο Twitter

Λίγο πριν την πολυαναναμενόμενη άφιξη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, θέλησε να απευθύνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι», έγραψε ο Ποντίφικας.

Το πρόγραμμα του Πάπα

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη Μόρια, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα διασχίσουν τον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και θα φτάσουν στη μεγάλη σκηνή για να χαιρετήσουν ατομικά περίπου 250 αιτούντες άσυλο. Εν συνεχεία, στις 12.25 θα απευθύνουν μηνύματα στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων.

Στις 12.40 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’, θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη και θα ακολουθήσει γεύμα τους με κάποιους πρόσφυγες.

Στις 13.45 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

Εν συνεχεία, μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θα προπέμψει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.

Ο Πάπας θα επιστρέψει στο Βατικανό με 10 πρόσφυγες

Με 10 πρόσφυγες (8 Σύριους και 2 Αφγανούς) που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης ? Τουρκίας.

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

 Τα προσφυγόπουλα χάρισαν ζωγραφιές στον Πάπα

Μια κίνηση γεμάτη αγάπη και αθωότητα σημειώθηκε από την πλευρά νεαρών προσφύγων που θέλησαν να δωρίσουν κάτι μικρό, αλλά συμβολικό στον Πάπα Φραγκίσκο.

Πρόκειται για ζωγραφιές,στις οποίες είχαν αποτυπώσει  το επικίνδυνο ταξίδι που έζησαν, για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, άλλα είχαν ζωγραφίσει παιδιά πίσω από τον φράχτη, αποτυπώνοντας την καθημερινότητα που ζουν τα ίδια στον καταυλισμό, όσο μένουν εγκλωβισμένα στην Ελλάδα.

«Είναι για εμένα;», τα ρωτούσε ο Πάπας και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους, παίρνοντας τις ζωγραφιές τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα από τα παιδιά έδωσε και ένα γράμμα στον Ποντίφικα, ζητώντας του να το δώσει σε συγγενείς του στη βόρεια Ιταλία

.Οι ζωγραφιές που έδωσαν τα προσφυγόπουλα στον Πάπα: Το επικίνδυνο ταξίδι και ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα [εικόνες]

Το σπαρακτικό μήνυμα πρόσφυγα στον Πάπα: Σε παρακαλώ, ευλόγησέ με!

Συγκίνηση προκάλεσε το σπαρακτικό μήνυμα ενός πρόσφυγα , ο οποίος γονυπετής και με δάκρυα στα μάτια, ζήτησε από τον Ποντίφικα  να του δώσει την ευλογία του.

 

Η γυναίκα που έσπασε τον αστυνομικό κλοιό για να συναντήσει τον Πάπα

Μία γυναίκα πρόσφυγας που βρίσκεται στον καταυλισμό της Μόρια κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και τις δυνάμεις ασφαλείας και να φτάσει στον Πάπα Φραγκίσκο.

«Είμαι και εγώ χριστιανή» φέρεται να φώναζε η πρόσφυγας, η οποία τελικά πλησίασε τον Πάπα Φραγκίσκο και γονατιστή έκλαιγε στα πόδια του.

Η έκκληση-διακήρυξη

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης-διακήρυξης των τριών θρησκευτικών ηγετών από τη Λέσβο έχει ως εξής:

Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Μ αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.

Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες  τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες  ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης,  κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν  και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).

Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες  άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων,  των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.

Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας