Η γκάφα του Taxis που προκάλεσε αναστάτωση σε χιλιάδες πολίτες

Η γκάφα του Taxis που προκάλεσε αναστάτωση σε χιλιάδες πολίτες

Βάσει σχετικού νόμου προβλέπεται ότι εάν το πραγματικό εισόδημα είναι κάτω από 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό ποσό δεν είναι πάνω από 9.500 ευρώ και εφόσον δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα, οι πολίτες υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι έχουν ένα μικρό εισόδημα το οποίο προκύπτει είτε από κάποια μεροκάματα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία, φορολογούνται από το Taxisnet με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ.

Όσοι  έχουν χαμηλό εισόδημα, αλλά διαθέτουν ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο στο όνομά τους, φορολογούνται σαν επιχειρηματίες (!), πληρώνουν φόρο της τάξεως του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου 75%.

Ειδικότερα, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις καθώς τα δηλούμενα εισοδήματα ήταν χαμηλά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προσδιόρισε το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Έτσι ένας φορολογούμενος με πολύ χαμηλό εισόδημα μπορεί να δει στο εκκαθαριστικό του την πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων να φορολογείται με τελικό συντελεστή ακόμη και 45,5%!

Τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν φορολογούμενοι αυτού του είδους είναι χιλιάδες και η φορολογική διοίκηση καλείται τώρα να βρει λύσεις και να διορθώσει το λάθος. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει ενημερωθεί για απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

 

 

Διαβάστε επίσης: Στον «αέρα» η συμφωνία για το Eurogroup

 Σχόλια