Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επανέναρξη των τακτικών αεροπορικών συνδέσεων με την Κούβα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επανέναρξη των τακτικών αεροπορικών συνδέσεων με την Κούβα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα την επανέναρξη των τακτικών αεροπορικών συνδέσεων με την Κούβα, σε ένα ακόμα βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο ψυχροπολεμικών εχθρών, μετά την ιστορική αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών δεσμών πριν από ακριβώς έναν χρόνο.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσουν οι τακτικές πτήσεις μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, και η διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών μπορεί να απαιτήσει μήνες.

Παράλληλα, η αμερικανική νομοθεσία εξακολουθεί να απαγορεύει το ταξίδι στην Κούβα για λόγους τουρισμού, και συνεπώς η αεροπορική σύνδεση θα εξυπηρετεί μόνο διπλωματικά, πολιτικά ή επαγγελματικά ταξίδια.

Σύμφωνα πάντως με το BBC, οι μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί κατά 50% το 2015.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ανοίγει το δρόμο στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να πουλούν εισιτήρια για τακτικές πτήσεις προς την Κούβα απευθείας μέσω των ιστοτόπων τους. Επί δεκαετίες δεν υπήρχαν τακτικές εμπορικές πτήσεις, αλλά μόνο πτήσεις τσάρτερ που συνέδεαν εμμέσως τις ΗΠΑ με την Κούβα. Η συμφωνία επιτρέπει τη συνέχιση των πτήσεων τσάρτερ.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του έτους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαλάρωσε τους περιορισμούς που υπήρχαν για τα ταξίδια προς την Κούβα. Οι επισκέψεις Αμερικανών πολιτών στο νησί αυξήθηκαν κατά 71%, καθώς 138.120 άνθρωποι έφτασαν στην Αβάνα κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2015.

Η επίτευξη συμφωνίας για αεροπορική σύνδεση μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας έρχεται λίγες μέρες μετά τη συμφωνία για σύσταση πιλοτικής υπηρεσίας και για την απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των δύο χωρών, μετά από περίπου 50 χρόνια «χωρισμού».

Τελικός στόχος είναι η άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.Σχόλια