Η εισαγγελική πρόταση για το Καρούζος – gate

Η εισαγγελική πρόταση για το Καρούζος – gate

Των Πέτρου Κουσουλού, Δημήτρη Πανόπουλου

Την εισαγγελική πρόταση που στέλνει στο σκαμνί τον επιχειρηματία Ιωάννη Καρούζο και την σύζυγο του Ρεββέκα Σκαφτούρα, καθώς και τέσσερα ακόμα πρόσωπα αποκαλύπτει το ereportaz. 

Ανάμεσα στην πολυσέλιδη πρόταση του αντεισαγγελεα εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου προς το Συμβούλιο Εφετών, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο οι κατηγορούμενοι κατάφερναν μέσω εικονικών συμβάσεων μεγάλης αξίας να δικαιολογούν τις τραπεζικές τους συναλλαγές και να ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί παράλληλα το γεγονός ότι από τους 32 κατηγορούμενους, ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή μόνο των 6, προτείνοντας την απαλλαγή των εμπλεκόμενων μελών επιτροπών και συμβουλίων των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια στον Όμιλο Καρούζου για το αδίκημα της απιστίας.


eggrafo 2

Ο Όμιλος της… φοροδιαφυγής

eggrafo 3Όχι μία, ούτε δύο αλλά 24 εταιρείες είχε συστήσει το ζεύγος Καρούζου δημιουργώντας έτσι ένα πολυδαίδαλο σύστημα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,  χρησιμοποιώντας το χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα που προερχόταν κυρίως από φοροδιαφυγή.

Αντικείμενο των εργασιών του Ομίλου, ήταν η κατασκευή και αξιοποίηση εμπορικών ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες του Ομίλου ήταν κεφαλαιουχικές, λειτουργούσαν με κριτήρια που προσιδιάζουν στις προσωπικές, καθώς ο Ιωάννης Καρούζος και η Ρεβέκα Σκαφτούρα ασκούσαν πλήρη και απόλυτο έλεγχο στις διοικήσεις και εργασίες αυτών.

Οι δυο τους ασχολούμενοι μέσω των εταιρειών του Ομίλου με το Real Estate,  αγόραζαν ή πωλούσαν ακίνητα, στα συμβόλαια κτήσης των οποίων αναγράφονταν αξίες μικρότερες από τις πραγματικές.

Εξαφάνιζαν το «μαύρο» χρήμα

karoyzos

Η μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι ανωτέρω κατηγορούμενοι συνίστατο στη σύνταξη συμβολαιογραφικών προσυμφώνων, στα οποία αναγραφόταν η πραγματική αξία της εκάστοτε συναλλαγής, και τα οποία, λίγο πριν από τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου ακύρωναν με ιδιωτικό έγγραφο. Στη συνέχεια συνέτασσαν το οριστικό συμβόλαιο αναγράφοντας σε αυτό την αντικειμενική αξία ή αξία μεγαλύτερη της αντικειμενικής, μικρότερη όμως κατά πολύ της πραγματικής αξίας στην οποία γινόταν η συναλλαγή.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να μην πληρώνουν τους ανάλογους φόρους μεταβίβασης, φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ. Ο φόρος εισοδήματος αναλογούσε σε περισσότερο από 6.600.000 ευρώ, ενώ ο μη καταβληθείς ΦΠΑ ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ.

Για να μπορούν μάλιστα να εξαφανίζουν τα ίχνη του «μαύρου» χρήματος, ο Γιάννης Καρούζος και η Ρεβέκκα Σκαφτούρα είχαν μια συγκεκριμένη πρακτική. Οι ατομικοί τραπεζικοί λογαριασμοί των ανωτέρω προσώπων τροφοδοτούνταν από τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών του Ομίλου ΚΑΡΟΥΖΟΥ, και στη συνέχεια γινόταν εταιρική χρήση, δηλαδή χρήση εκ μέρους των εταιρειών του Ομίλου, των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών. Έτσι, μεταφέρονταν χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς μιας εταιρείας σε ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια κάθε εταιρεία του Ομίλου, ανάλογα με τις ανάγκες της, χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια.

Παράλληλα κατάφερναν με συνεχείς μεταβιβάσεις να αυξάνουν την αξία ενός ακινήτου, προκειμένου έτσι να λάβουν δάνεια  από Τράπεζες πολύ μεγαλύτερων ποσών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη δικογραφία, αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης του Ομίλου αποτελούσε ο τραπεζικός δανεισμός.

Τα υπέρογκα τραπεζικά δάνεια και η αθωωτική πρόταση της ΤτΕ

Κύρια πηγή χρηματοδότησης των εταιριών του Ομίλου ΚΑΡΟΥΖΟΥ ήταν ο τραπεζικός δανεισμός. Βάσει της δικογραφίας, ο Όμιλος είχε πάρει δάνεια που  ανέρχονται στα 302.000.000 ευρώ . Για τον έλεγχο  της νομιμότητας των δανειακών συμβάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων με εταιρείες του Ομίλου ΚΑΡΟΥΖΟΥ, αρχικώς διενήργησε έλεγχο το Τμήμα Επιτοπίου Ελέγχου της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, και επακολούθησε η Έκθεση Ειδικής Έρευνας της ίδιας ως άνω Διεύθυνσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στις εκθέσεις τους οι επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος, έκριναν ότι «τηρήθηκαν οι θεσπισμένοι κανόνες και διαδικασίες τόσο κατά την αρχική έγκριση όσο και κατά τη διαχείριση των πιστοδοτήσεων».

Βασιζόμενος στα παραπάνω ο εισαγγελέας τονίζει στην πρόταση του: «Ενώ, οι πιστοδοτήσεις που έγιναν από άλλες Τράπεζες, με πολύ μεγάλα μάλιστα ποσά δανείων, μετά από έλεγχο, κρίθηκε ότι έγιναν νομότυπα και με επαρκείς εγγυήσεις και εν τέλει τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν και δεν αποτέλεσαν πεδίο έρευνας της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, ούτε ασκήθηκε για τις περιπτώσεις αυτές ποινική δίωξη, ούτε φυσικά απαγγέλθηκε κατηγορία».

Το μοιραίο πρόσωπο των θαλασσοδανείων

Στην υπόθεση των δανείων απο την Τράπεζα Αττικής εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί o γνωστός οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της Proton Bank, Tρύφων Κολλίντζας, ο οποίος είχε κριθεί μάλιστα προφυλακιστέος για εμπλοκή στο σκάνδαλο των θαλασσοδανείων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο οικονομολόγος με τη μακρά θητεία σε πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζεται να εμπλέκεται και στην πολύκροτη υπόθεση Καρούζου, καθώς επί των ημερών του στην Τράπεζα Αττικής πραγματοποιήθηκαν περίεργες αγορές «ελαττωματικών» ακινήτων από τον Όμιλο Καρούζου, που είχαν ως αποτέλεσμα το πιστωτικό ίδρυμα να ζημιωθεί κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2009, όταν ο πρώην «βασιλιάς» του real estate, Ιωάννης Καρούζος, είχε προσεγγίσει την Τράπεζα Αττικής επιζητώντας οικονομική βοήθεια. Σκοπός του ήταν να αγοράσει ορισμένα οικόπεδα-φιλέτα στην περιοχή της Γλυφάδας, στα οποία εκ των υστέρων παραποίησε τα εμβαδά και εν συνεχεία τα πούλησε σε ανυποψίαστους ιδιώτες.

Η ανταπόκριση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν άμεση. Το παράδοξο, όμως, της υπόθεσης είναι ότι οι δύο τράπεζες είχαν ήδη ενημερωθεί για τις παράνομες μεθόδους του κατασκευαστή μέσω των καταγγελιών που τους είχε αποστείλει ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός.

Τόσο το 2007 όσο και το 2009 ο μεσίτης είχε φροντίσει να γνωστοποιήσει στους επικεφαλής της Τράπεζας Αττικής τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο κ. Καρούζος. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2009 ο Ιωσήφ Λιβανός μέσω επιστολής στην Τράπεζα Αττικής έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραστηριότητες του κ. Καρούζου. Επικεφαλής του πιστωτικού ιδρύματος εκείνη την περίοδο ήταν ο κ. Κολλίντζας.

karouzos_eggrafo4

 Τα «χρυσά» ακίνητα

ΣΔΟΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Η εμπλοκή της εταιρίας ΦΑΝΤΟΜ εντοπίζεται στην αγορά δυο ακινήτων από τον Όμιλο.

Στις 9-5-2008, ακίνητο επιφάνειας 705,50 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στη Γλυφάδα Αττικής επί της οδού Ανδρέα Λαζαράκη και Ζησιμοπούλου συνιδιοκτησίας της εταιρίας «KAROUZOS DEVELOPMENT Α.Ε.», πωλήθηκε στην εταιρία με την επωνυμία «ΦΑΝΤΟΜ Ανώνυμος Εμπορική Τεχνική Εταιρία.

Σύμφωνα με τον τίτλο πώλησης, η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 862.732,84 ευρώ και το τίμημα πώλησης στο ποσό των 5.000.000 ευρώ. Όπως, όμως, προέκυψε το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ

Όπως προκύπτει από ελέγχους του ΣΔΟΕ, η KAROUZOS DEVELOPMENT Α.Ε. δηλώνοντας ως τίμημα για την επίμαχη αγοραπωλησία το ποσό των 5.000.000 ευρώ, εμφάνισε ως κέρδος από την εκποίηση του ακινήτου το ποσό του 1.402.633,01 ευρώ, αντί για 16.402.633 ευρώ, ποσό που θα προέκυπτε εάν είχε καταχωρηθεί στα βιβλία της εταιρίας το πραγματικό τίμημα της εν λόγω αγοραπωλησίας, που ήταν το ποσό των 20.000.000 ευρώ.

Συνολικά, από την αγοραπωλησία του παραπάνω ακινήτου, επιφάνειας 705,50 τ.μ., το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 3.272.008,40 ευρώ

Κάτι ανάλογο συνέβη και με το ακίνητο επί της οδού Κύπρου στη Γλυφάδα . Την 24-10-2008, η εταιρία KAROUZOS CONSTRUCTION A. πώλησε στην εταιρία ΦΑΝΤΟΜ Α.Ε.Τ.Ε., οικόπεδο 1.184,23 τ.μ. με ημιτελή οικοδομή, το οποίο βρίσκεται στην Γλυφάδα επί της οδού Κύπρου 68.

Σύμφωνα με το ως άνω συμβόλαιο, το τίμημα που δηλώθηκε για την εν λόγω μεταβίβαση ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία του ακινήτου στο ποσό των 3.356.990,31 ευρώ. Από την έρευνα, ωστόσο, που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ, προέκυψε ότι το πραγματικό τίμημα για την εν λόγω αγοραπωλησία ανερχόταν στο ποσό των 21.455.960,74 ευρώ

Από τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ προκύπτει  ότι η KAROUZOS CONSTRUCTION Α.Ε. δηλώνοντας ως τίμημα το ποσό των 5.000.000 ευρώ, εμφάνισε ως κέρδος από την εκποίηση του ακινήτου το ποσό των 875.650,16 ευρώ, αντί του ποσού των 15.580.310ευρώ,

Ο φόρος εισοδήματος που απέφυγε να καταβάλλει η εταιρεία ανέρχεται στο ποσό των 3.523.032,16 ευρώ

Η ερεύνα για τα πολιτικά πρόσωπα

meimarakis-voulgarakis-liap

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η έρευνα για την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.  Ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός είχε εμπλέξει με κατάθεση του τον τότε πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τους δύο κορυφαίους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, τον Μιχάλη Λιάπη και τον Γιώργο Βουλγαράκη.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Λιβανού, οι τρεις πολιτικοί φέρονται να συμμετείχαν την περίοδο 2005-2008 σε αγοραπωλησίες σε περιοχές-φιλέτα της Αττικής, τις οποίες αγορές χρησιμοποιούσαν ως βιτρίνα για να καλύψουν μαύρο χρήμα που ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Οι αγορές, σύμφωνα με τις καταθέσεις, γίνονταν μέσα από εταιρία real estate του ομίλου του Ιωάννη Καρούζου, ο οποίος είναι κουμπάρος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.Σχόλια