Η Κομισιόν ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 5,9 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για το προσφυγικό

Η Κομισιόν ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 5,9 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για το προσφυγικό

Την έγκρισή της για εκταμίευση 5,9 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έδωσε η Κομισιόν, στον απόηχο της χθεσινής «μίνι» Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόσθετη χρηματοδότηση, θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των αποφάσεων για τη δημιουργία των hot spots, ενώ θα καλύψει πλήρως τα έξοδα μεταφοράς τουλάχιστον 60.000 ατόμων, από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι η συμπληρωματική βοήθεια περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν υποστεί τον δέοντα έλεγχο ασφαλείας και των οποίων έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα στα νησιά, πριν από την περαιτέρω μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος είναι να αποκλειστεί ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα χρησιμοποιείται για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της έννοιας του «κομβικού σημείου» και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, θα διαθέτουν περισσότερα από 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για να υποστηριχτεί η αντιμετώπιση της καθημερινής άφιξης μεγάλου αριθμού προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας», σημείωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας την απόφαση της Κομισιόν.

«Αυτή η επείγουσα βοήθεια, θα επιτρέψει στις αρχές να καλύψουν το κόστος μεταφοράς σημαντικού αριθμού των εν λόγω προσώπων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον έχουν καταχωριστεί σωστά, και έχουν ληφθεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα», κατέληξε ο Έλληνας Επίτροπος.Σχόλια