Η Κομισιόν επιμένει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, παρά τις καταγγελίες για επαναπροώθηση προσφύγων στην εμπόλεμη Συρία

Η Κομισιόν επιμένει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, παρά τις καταγγελίες για επαναπροώθηση προσφύγων στην εμπόλεμη Συρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιάζει να επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά νησιά που αναμένεται να αρχίσουν στις 4 Απριλίου, παρά την έκθεση-κόλαφο της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου καταγγέλλεται ότι η Τουρκία στέλνει μαζικά Σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη χώρα τους.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές έτσι ώστε να υφίστανται τη Δευτέρα όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κατά την τακτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Ωστόσο, μετά από εξαντλητικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Ευρώπη λαμβάνει υπόψη της «πολύ σοβαρά» όλες τις καταγγελίες και έχει θέσει τα εν λόγω ζητήματα στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε η ίδια, ο συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτεν Φερβέι, είχε χθες και σήμερα συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα, και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αιτούντων άσυλο.

«Υπάρχει σαφής αναφορά στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ότι η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να είναι σεβαστή από όλους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «κανένα» άτομο δε θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν απολαμβάνει ήδη ή δεν πρόκειται να λάβει εκεί την προστασία που χρειάζεται.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Άγκυρα και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι όλα αυτά ισχύουν.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη της διαδικασίας επιστροφών αιτούντων άσυλο «απευθείας» από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία εξαρτάται και από τη διοικητική επάρκεια των αρμόδιων υπηρεσιών, ζήτημα στο οποίο έχει σημειωθεί «πρόοδος».

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε σήμερα ότι οι συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων επιδεινώνονται, και πως θεωρεί υπαρκτό των κίνδυνο των τραυματισμών, δεδομένων των κρουσμάτων βίας των τελευταίων ημερών.

Αναφορικά με την κριτική αυτή, η εκπρόσωπος είπε πως η Επιτροπή γνωρίζει για τα προβλήματα «χωρητικότητας» των hotspots καθώς και για τις «εντάσεις» που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται επί τόπου για να «βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση με κάθε δυνατό μέσο».Σχόλια