Η μαγεία της επιστήμης μέσα από τα μάτια των παιδιών

Η μαγεία της επιστήμης μέσα από τα μάτια των παιδιών

Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν τα σχολεία στο κάλεσμα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου με αφορμή τον εορτασμό της Βραδιάς του Ερευνητή 2015. Οι ξεναγήσεις, που οργανώθηκαν ειδικά για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είχαν παιδευτικό και εορταστικό χαρακτήρα και είχαν ως κύριο στόχο να φέρουν τα παιδιά σε μια πρώτη σύντομη επαφή με το μαγικό κόσμο της έρευνας.
Περισσότεροι από 1.000 μαθητές περιηγήθηκαν σε ένα πρωί στα εργαστήρια του Δημόκριτου με ξεναγούς τους ίδιους τους ερευνητές του Κέντρου. Στη συνέχεια συνδυάζοντας την επιστήμη με την άθληση σύμφωνα με το γνωστό ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν χρυσούς Ολυμπιονίκες και να μυηθούν στις αξίες του Ολυμπισμού με την υποστήριξη της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδος.
Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και η ενεργή συμμετοχή των παιδιών μικρής ηλικίας σε όλα τα δρώμενα της Βραδιάς του Ερευνητή τα τελευταία τρία χρόνια, έκαναν ξεκάθαρη την ανάγκη για στόχευση και παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών και δράσεων και σε μικρότερες ηλικίες. Μέσω του νέου εκπαιδευτικού του προγράμματος, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ανοίγει τις πύλες του δημιουργώντας «δυναμικές συμμαχίες» με σχολεία και καθηγητές καλύπτοντας τυχόν κενά σε μονάδες εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και σε όλες τις βαθμίδες. Με τον τρόπο αυτό το Κέντρο απαντάει στην ανάγκη της κοινωνίας και της νεολαίας για διαδραστική, πρωτοποριακή, δυναμική και με αέρα έμπνευσης και καινοτομίας προσέγγιση της επιστήμης.
Η «Βραδιά του Ερευνητή», η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, έκλεισε φέτος τα 10 της χρόνια. Μία σειρά επιτυχημένων προκαταρκτικών εκδηλώσεων διοργανώθηκαν από Ερευνητικά Κέντρα της χώρας με κορύφωση την κεντρική εκδήλωση την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, την οποία συντόνισε το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο ΙΜΕ-Ελληνικός Κόσμος. Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.Σχόλια