Η μισή Συρία βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών

Η μισή Συρία βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών

Η μισή Συρία βρίσκεται πλέον στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίοι συνεχίζουν τις φρικαλεότητές τους στις πόλεις που κατακτούν, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

xartis

Οι πρώτες εικόνες από την αρχαία Παλμύρα στη συριακή έρημο, η οποία βρίσκεται από σήμερα υπό τον πλήρη έλεγχο των τζιχαντιστών, είναι χαρακτηριστικές, με ακέφαλα πτώματα σφαγιασθέτων κατοίκων να κείτονται στους δρόμους, ενώ στον ορίζοντα φαίνονται μαύροι καπνοί, από τις καταστροφές που ήδη συντελούνται στην εντυπωσιακή πόλη.

Με την κατάκτηση της αρχαίας Παλμύρας στην κεντρική Συρία, οι τζιχαντιστές, που ήδη ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, κατάφεραν για πρώτη φορά να καταλάβουν ένα μεγάλο αστικό κέντρο, έπειτα από μάχες με τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Το ΙΚ πλέον ελέγχει «περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, δηλαδή το 50% του εδάφους της χώρας», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, «Οι μαχητές του ΙΚ έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις πλευρές του Τάντμορ (αραβική ονομασία της Παλμύρας), συμπεριλαμβανομένης της περιοχής κοντά στον αρχαιολογικό χώρο», που βρίσκεται στη νοτιο-δυτική πλευρά της πόλης. Παράλληλα, το Παρατηρητήριο και ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από όλες τις θέσεις τους εντός και περιμετρικά της Παλμύρας, κυρίως από το κτίριο των μυστικών πληροφοριών του στρατού για όλη την Μπαντίγια (συριακή έρημο), το στρατιωτικό αεροδρόμιο και τη φυλακή, εγκαταστάσεις στις οποίες οι τζιχαντιστές του ΙΚ εισήλθαν τη νύχτα.

Από την έναρξη της επιχείρησης του ΙΚ στις 13 Μαΐου, η μάχη στην Παλμύρα και τα περίχωρά της έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 462 ανθρώπων σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου: 71 αμάχων- από τους οποίους πολλοί εκτελέστηκαν από το ΙΚ -, 241 μελών των κυβερνητικών δυνάμεων και 150 τζιχαντιστών.

behead

Την ίδια ώρα, ο έλεγχος από το ΙΚ της πόλης αυτής, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών, προκαλεί φόβους για την τύχη των διάσημων ερειπίων της, που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων για τις ρωμαϊκές κιονοστοιχίες και τα ταφικά μνημεία. Σημειώνεται ότι η Παλμύρα θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους στον κόσμο και περιλαμβάνεται από το 1980 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

palmyra-flames

Σημειώνεται ακόμα, ότι το ΙΚ ελέγχει πλέον και σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας, μετά την κατάληψη δύο πεδίων άντλησης φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες κοντά στην Παλμύρα. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει παρά τις πετρελαιοπηγές στο Σάερ στην επαρχία Χομς, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις κατέχουν τις πετρελαιοπηγές στο Ραμιλάν της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.Σχόλια